Darea în plată depreciază leul, nu Brexitul

Leul s-a depreciat cu un sfert de procent într-o singură zi faţă de de euro, în condiţiile în care cursul de schimb a crescut până la un maximum de 4,5373 lei/euro pe piaţa interbancară. Şi desigur că toată lumea se uită la Brexit şi discută de deprecierea monedelor din Europa Centrală şi de Est.

Da, doar că din regiune numai noi avem legea dării în plată. Aceasta e cea care provoacă în primul rând devalorizarea monedei naţionale, nu duşul rece pe care urmează să-l administreze britanicii - pe bună dreptate - politicianismului din Europa continentală.

Iar deprecierea se produce, fiindcă efectul previzibil al dării în plată e acela că înlocuieşte un activ în valută (creditul) cu unul în lei (garanţia). Astfel se generează o poziţie scurtă, adică - în afară de pierderea în sine - activele în valută devin mai mici decât pasivele.

Am ajuns în situaţia ca factorul determinant asupra evoluţiei cursului să fie soluţionarea cererii de neconstituţionalitate la darea în plată ce a fost formulată către CCR, ceea ne arată cum o speţă îşi doreşte să demonstreze ce impact pot avea puterea legislativă şi judecătorească într-un domeniu în care ar trebui să se ţină cont prioritar de evoluţiile economice şi de politicile fiscale şi monetare.

Sigur că Brexitul influenţează cursul, dar în special raportul dintre euro şi dolar. Ca dovadă, în intervalul 9 - 15 iunie, leul a pierdut 0,44% faţă de euro, dar 1,64% faţă de dolar. Astfel că moneda americană poate fi, din nou, cumpărată cu mai mult de 4 lei. În această perioadă, euro s-a depreciat de la 1,136, la 1,1225 dolari.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review