Cum să devenim mai europeni printr-o metodă japoneză

După deceniile în care am gestionat economia cantitativ, fapt văzut în inflație, deficite și îndatorare oare n-ar fi cazul să trecem la o administrare care să aibă în centrul preocupărilor calitatea?

Asta pentru că nu aveam nevoie de creșteri de PIB de 5%, care să nu țină cont de Kaizen. În lipsa acestuia se păstrează modul de gestionare cu bugetul la centru din vremea comunismului. Pe un astfel de fond, sistemul dă sau nu acces la bani, și pe cetățeni se experimentează diverse soluții, ca pe cobai.

Iar la sfârșit se observă că se restructurează populația în locul economiei, fiindcă nu-i așa?!, PIB pe locuitor crește și atunci când se adaugă valoare, dar și când scade numărul cetățenilor.

Apropo însă de calitate. Încasările la buget au crescut cu 4,1% în primul trimestru deși impunerile fiscale s-au micșorat. Acest fapt are loc deoarece taxa pe valoarea adăugată s-a aliniat cu impozitul pe profit și astfel au fost destabilizate rambursările fisictive de TVA prin intermediului exportului de importuri.

A mai rămas un singur lucru de explicat dacă tot am făcut apel la noțiune. Știți ce-i acela Kaizen? E un cuvânt japonez care se traduce prin îmbunătăţire continuă.

Şi cel mai important lucru e că acest concept a fost aplicat în business. Masaaki Imai a scris în 1986 o carte intitulată Kaizen – The Key to Japan’s Competitive Success.

Kaizen vizează îmbunătăţirea funcţiilor de business, de la producţie la management, până la eliminarea pierderilor şi relaţiile cu partenerii de afaceri, şi a fost implementat cu succes la fabricantul de automobile Toyota, ce i-a pernis să surclaseze grupul american General Motors. 

Dar Kaizen a mers dincolo de îmbunăţirea productivităţii şi a “umanizat” locul de muncă. I-a făcut pe angajaţi să lucreze cu plăcere, să devină creativi.

Practic, Kaizen face apel la conştiinţă, în vederea eficientizării activităţii.

În momentul în care Kaizen începuse să dea rezultate în Japonia şi economiile Statelor Unite şi Regatului Unit erau în suferinţă, preşedintele american Ronald Reagan şi premierul britanic Margaret Thatcher au readus echilibrul şi în ţările occidentale cu cele mai mari pieţe.


Energy Report

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review