Cum de creste economia Romaniei, daca se reduce consumul de energie?

 

In primele cinci luni din 2014 importurile de gaze au scazut cu 57,4% - releva datele Institutului National de Statistica (INS) - ceea ce a facut ca gradul de independenta energetica sa creasca la 92,45%.

Iar in timp ce importurile s-au micsorat, productia de gaze de la intern a stagnat, ceea ce a facut ca totalul resurselor de gaze utilizate sa se micsoreze cu 9,2% comparativ cu perioada similara din 2013.

Mentionam ca o astfel de situatie reprezinta, practic, o continuare a trendului de anul trecut, atunci cand importurile s-au redus cu 50,8% fata de 2012, independenta energetica a crescut la 88% si resursele utilizate au scazut pe total (gaze de la intern si din import) cu 10,3%.

Si nu doar consumul de gaze a consemnat un recul, ci si cel de energie electrica. Potrivit INS, consumul final de energie electrica in economia nationala a fost de 20.908,1 milioane kwh, cu 1,4% mai mic fata de perioada corespunzatoare din 2013.

Cifrele de la Statistica arata o scadere a ponderii consumului de curent in economie de la 64,1%, la 60,2% si a consumului populatie de la 20,1% la 18,5%, dar o majorare a procentajului exporturilor de la 1,9% la 9%.

 

 

Structura consumului de energie electrica: ian.– mai 2013 vs ian. – mai 2014

2 graf

Sursa INS

 

 

Dar cu toate ca se observa o reducere a consumului de energie, ceea ce vadeste o economie inghetata, PIB-ul continua sa inregistreze o crestere semnificativa. Ba chiar premierul Ponta isi permite sa faca si glume pe aceasta tema: “INS ne-a spus ca a gresit, nu e 3,8% cresterea economia e chiar de 3,9%”.

Timp in care si economia Poloniei consemneaza un avans important, de 3,5%, dar aceasta consuma mai mult si nu mai putin gaz. In 1990, cele doua tari de marime comparabila – Polonia si Romania - importau o cantitate asemanatoare de gaz. In prezent, polonezii folosesc de patru ori mai mult gaz din import decat noi in conditiile in care au o intensitate energetica mai redusa.

 

 

00 graf

 

 

Singura explicatie pentru care PIB-ul Romaniei se majoreaza, dar secventa economica pare a fi tot inghetata e data de fondurile europene - element ce cosmetizeaza indicatorii de performanta.

Bani care intra pe piata nu pe considerente economice, precum investitiile straine directe, ci pe criterii politice.

 

 

 

3 energy graf

 

 

 

Din acest motiv si asigurarea impotriva riscul investitional - CDS-urile - se plaseaza la un nivel nenatural de redus, vadind pasivitatea investitorilor.

Si cand guvernul nu e interesat de atragerea de investitii, ci doar de fonduri UE, el executa exact ce-i spune finantatorul european, ghidandu-se dupa criteriile aberante pe care i le impune. De asta ii e totuna daca mediul economic capaciteaza investitii ce genereaza productie, profituri si impozite, ori daca suprataxeaza benzina si tigarile ca sa faca rost de cofinantarea pentru fondurile comunitare.

Ba chiar a doua metoda e mai comoda, fiindca guvernul nu are nevoie de politica economica. Ce conteaza daca astfel sunt satisfacute, mai ales, interesele UE, si nu ale Romaniei?!

 

 

 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review