De ce Romania nu e Ungaria

 

In Ungaria, ca si in Romania, se vorbeste tot mai intens despre clauze abuzive in contracte de creditare si despre reconvertirea in moneda nationala a imprumuturilor contractate de persoanele fizice in valuta, in special franci elvetieni, la cursuri de schimb care, intre timp, ca urmare a crizei, s-au deteriorat extrem de mult, in defavoarea debitorilor.

In Ungaria, guvernul chiar aobligat bancile sa converteasca imprumuturile in franci elvetieni in forinti, cursul de schimb al conversiei fiind impus de stat la un nivel aflat sub cel al pietei.

Mai mult, autoritatile din Ungaria au decis ca, incepand de anul viitor, sa converteasca toate imprumuturile in valuta ale populatiei in forinti, obiectivul fiind acela de a reduce semnificativ ratele lunare.

Pe langa asta, bancile unguresti ar putea fi obligate sa returneze imprumutatilor circa 1.000 de miliarde forinti (3,17 miliarde euro) reprezentand costuri impuse abuziv acestora.

Si in Romania sunt procese pe tema reconvertirii in lei a creditelor contractate in franci elvetieni in anii de boom ai economiei, cand atat dobanzile la aceste imprumuturi, cat si cursul de schimb CHF/leu erau extrem de avantajoase pentru debitori.

De exemplu, la tribunalul Bihor, va incepe in noiembrie un proces in care mai multi debitori cer reconversia in lei a imprumuturilor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii creditelor.

Exista numeroase opinii potrivit carora situatia din Ungaria ar poate fi un exemplu si un precedent pentru Romania.

Problema este insa ca cele doua cazuri nu sunt deloc similare. In Ungaria, situatie cu totul insolita, bancile acordau clientilor credite denominate in franci elvetieni, insa solicitau rambursarea acestora in moneda nationala, adica in forinti.

Iar problema a fost ca bancile impuneau clientilor sa isi plateasca ratele nu la un curs fix si nici la cursul oficial calculat de catre banca centrala a Ungariei, ci la cursuri de schimb stabilite chiar de catre institutiile de credit, potrivit unor norme si formule interne asupra carora clientii nu aveau nici un fel de informatii sau de control.

Bineinteles, in cele mai multe dintre cazuri, aceste cursuri de schimb ale bancilor erau mai dezavantajoase pentru client decat cel oficial. In plus, debitorii si autoritatile au reprosat bancilor opacitatea si caracterul abuziv si unilateral cu care calculau si impuneau clientilor cursuri de schimb CHF/forint pentru plata ratelor la credite.

Daca e sa vrem sa facem neaparat o comparatie cu Romania, cazul unguresc al creditelor in franci elvetieni seamana mai degraba cu cel romanesc in care bancilor li s-a reprosat ca folosesc metode opace de modificare a dobanzilor variabile, pe baza de formule interne, in loc sa se raporteze la indicii oficiali transparenti ROBOR; EURIBOR sau LIBOR.

Insa nu se poate face nici o legatura cu reconvertirea in moneda nationala a creditelor acordate in franci elvetieni in Romania.

Asta pentru ca, la noi, aceste credite trebuie rambursate tot in franci elvetieni, nu in lei, si este alegerea clientului de unde isi procura valuta necesara rambursarii, fara sa i se impuna nimic in acest sens de catre banca.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review