Ungurii convertesc creditele din franci elvetieni in forinti la cursul de schimb actual al pietei

 

Guvernul Ungariei a dat startul programului de reconversie in moneda nationala a unor credite in valuta in valoare totala de 9 miliarde de euro.

Foarte important, conversia urmeaza sa se faca nu la cursul de schimb de la data acordarii acestor credite, ci la cursul curent al pietei.

Insa analistii spun ca multe detalii ale programului raman inca neclare si ca bancile s-ar putea confrunta in continuare cu probleme, dat fiind ca, in aceasta saptamana guvernul de la Budapesta va prezenta in Parlament un proiect de lege privind "impunerea de practici bancare echitabile", scrie Financial Times.

Mai precis, exista doua variante privind cursul de schimb la care se va face conversia creditelor din valuta in forinti: se va utiliza fie cursul de schimb oficial de pe data de 7 noiembrie anul acesta, fie cursul mediu consemnat de la data de 16 iunie 2014, cand Curtea Suprema a Ungariei s-a pronuntat in problema conversiei creditelor.

Anuntul a calmat temerile potrivit carora guvernul ar fi intentionat sa forteze convertirea creditelor la un curs de schimb mai favorabil clientilor, impunand astfel pierderi extrem de mari sectorului bancar din Ungaria.

Erste si Raiffeisen, printre cele mai mari banci straine din Ungaria, au salutat decizia si au anuntat ca vor consemna pierderi minime in urma conversiei. "Am facut provizioane de 360 milioane euro pentru conversia creditelor in valuta si suntem increzatori ca suma va fi suficienta",  declarat un purtator de cuvant al Erste.

Potrivit unor surse citate de publicatia britanica, debitorii cu credite in valuta vor avea la dispozitie 30 de zile, incepand cu 1 februarie 2015, pentru a-si converti imprumuturile in forinti.

Conversia nu este obligatorie pentru toti debitorii, insa pentru a putea sa aleaga sa continue sa-si ramburseze creditele in moneda straina, acestia vor trebui sa dovedeasca ca ratele pe care le platesc reprezinta cel mult 10% din veniturile lor lunare.

Phoenix Kalen, strateg pentru piete emergente la Societe Generale, a declarat ca decizia din vara a Curtii Supreme a limitat capacitatea guvernului de a impovara bancile cu costurile conversiei creditelor si a adaugat ca, in plus, executivul de la Budapesta este nelinistit de cresterea slaba a creditarii. "Guvernul ungar este constient ca, pentru revigorarea creditarii si pentru imbunatatirea cresterii economice a tarii,, cooperarea sectorului bancar este esentiala", a spus Kalen.

La randul lor, oficialii de la Budapesta au spus ca decizia de a nu impune pierderi mai mari bancilor a fost o veste buna pentru institutiile de credit si ca reducerea expunerii la riscul valutar este un lucru bun pentru clienti.

"Pentru gospodariile populatiei, atat valoarea principalului, cat si cea a ratelor lunare au fost reduse si stabilizate, ceea ce creeaza premisele pentru cresterea consumului si, in consecinta, a economiei", a declarat Gabor Orban, secretar de stat la Ministerul Economiei.

Programul de conversie in forinti a creditelor in valuta este sprijinit de banca centrala a Ungariei, care a alocat o suma de pana la 9 miliarde de euro din rezerva sa valutra pentru neutraliza orice impact negativ al conversiilor asupra cursului de schimb al forintului.

La originea intregii deciziei guvernului de a reconverti in forinti creditele in valuta se afla faptul ca, in Ungaria, situatie cu totul insolita, bancile acordau clientilor credite denominate in franci elvetieni, insa solicitau rambursarea acestora in moneda nationala, adica in forinti.

Iar problema a fost ca bancile impuneau clientilor sa isi plateasca ratele nu la un curs fix si nici la cursul oficial calculat de catre banca centrala a Ungariei, ci la cursuri de schimb stabilite chiar de catre institutiile de credit, potrivit unor norme si formule interne asupra carora clientii nu aveau nici un fel de informatii sau de control.

Bineinteles, in cele mai multe dintre cazuri, aceste cursuri de schimb ale bancilor erau mai dezavantajoase pentru client decat cel oficial. In plus, debitorii si autoritatile au reprosat bancilor opacitatea si caracterul abuziv si unilateral cu care calculau si impuneau clientilor cursuri de schimb CHF/forint pentru plata ratelor la credite. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review