Demontând miturile negative despre fondurile de investiții

Reprezentanții industriei de profil deplâng la unison lipsa de educație financiară a clienților și potențialilor clienți români. Puțini sunt însă dispuși să facă realmente ceva concret pentru a rezolva această problemă. De cele mai multe ori se cere tot intervenția statului, de regulă prin includerea de ore de educație financiară în programa școlară. Ideea nu este rea în sine, însă trebuie să ne preocupăm și de prezent, adică de utilizatorii de servicii financiare ajunși la vârsta maturității, nu doar de viitor.

Lipsa de educație financiară a publicului se manifestă în mai multe feluri. Clienții neinformați pot cumpăra produse nepotrivite pentru nevoile lor sau pot semna contracte cărora nu le înțeleg termenii și clauzele. Însă tot ignoranța este cea care le induce reticență în a aborda servicii financiare care le-ar spori prosperitatea, din cauza unor idei dobândite greșite care circulă în spațiul public și care trebuie demontate.

Tocmai de aceea, este de salutat demersul Erste Asset Management, care a lansat de curând ghidul și programul de educație financiară "România investește". Ghidul îndeplinește ambele sarcini sugerate mai sus: explică publicului larg, într-un limbaj accesibil, ce sunt și cum funcționează fondurile mutuale și, totodată, destructurează mai multe mituri negative despre acestea, de natură să îi îndepărteze pe români de aceste produse financiare.

Unul dintre cele mai răspândite mituri este acela că fondurile de investiții ar fi destinate exclusiv bogaților, persoanelor cu venituri mult peste medie. Nimic mai fals. Dimpotrivă, deși persoanele avute se asociază de multe ori pentru a investi în comun, adevărata nevoie de organisme de plasament colectiv se manifestă în rândul oamenilor "normali".

Bogații au destui bani pentru a investi individual, pe cont propriu. Pentru a investi eficient, cei cu bani puțini sau nu foarte mulți trebuie să se asocieze și să investească în comun, pentru reducerea costurilor de tranzacționare, pe care fiecare, de unul singur, nu le poate suporta. Unde-s mulți, puterea de investire crește. De altfel, în Statele Unite, liderul industriei mondiale de profil, fondurile mutuale sunt apanajul celor cu venituri medii și submedii. Fondurile mutuale înseamnă de fapt democratizarea activității de investire.

Un alt mit negativ frecvent care circulă este cel potrivit căruia fondurile de investiții îți blochează banii după ce îi plasezi în cadrul lor. Nici asta nu e adevărat. Fondurile deschise de investiții, cele destinate publicului larg, îți permit de cele mai multe ori să te înscrii și să te retragi când vrei.

De asemenea, mulți cred că, investind în fonduri mutuale, poți pierde toți banii plasați și că nimeni nu reglementează aceste fonduri. Fals. Fondurile de investiții au un cadru legislativ strict, reglementat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review