Cine îi verifică pe administratorii de fonduri mutuale

Într-un articol precedent vorbeam despre diferitele mituri negative care circulă despre fondurile mutuale, demontate de ghidul și programul de educație financiară "România investește", lansat recent de Erste Asset Management. Unul ar fi acela că administratorii fondurilor mutuale fac ce vor cu banii investiți de clienți, fără să dea socoteală nimănui.

Lucrurile sunt foarte departe de a sta așa. Și asta nu doar pentru că activitatea de administrare a fondurilor mutuale este strict reglementată și supravegheată de norme și instituții ale statului, în primul rând de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Un rol foarte important în supravegherea activității managerilor de fonduri mutuale îl au băncile depozitare. În ce constă acesta? În primul rând, la banca depozitară se păstrează în siguranță instrumentele financiare în care administratorii de fonduri plasează banii investitorilor: obligațiuni, acțiuni etc.

Însă băncile depozitare nu au doar acest rol pasiv de custozi. Mai important, banca supraveghează toate operațiunile efectuate de managerii de fonduri, respectiv vânzările și cumpărările de instrumente financiare, operațiunile cu cash etc.

În plus, banca depozitară "ține socoteala" propriu-zisă a fondului, respectiv calculează activul net zilnic al fondului mutual și numărul de unități de fond emise. Grație activității de supraveghere a băncii, fiecare investitor știe în fiecare moment cu certitudine care este valoarea unităților de fond pe care le deține.

Poate cel mai important rol al băncii depozitare este acela de certificare a operațiunilor administratorului de fond. Banca verifică astfel în permanență că operațiunile respective se încadrează în prevederile legii și că managerii de fonduri raportează corect rezultatele activității lor de investire, adică nu scot cifre și randamente "din burtă". Băncile depozitare au obligația legală de a face propriile raportări la ASF și funcționează, astfel, ca niște "gardieni" și garanți, atât ai siguranței păstrării activelor fondurilor mutuale, cât și ai activității de investire a administratorilor de fonduri.  

Activitatea de depozitare a băncilor este la rândul ei strict reglementată. Nu orice bancă poate primi autorizație în acest sens. Pentru asta trebuie să dovedească atât soliditate și stabilitate financiară, cât și profesionalism. De aceea, statut de bănci depozitare au în general subsidiarele din România ale marilor grupuri financiare internaționale.   


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review