Cum sa ramai bogat chiar daca nu esti

 

"Minighid de protejare a activelor. Cum fac bogatii sa ramana prosperi indiferent de evolutia pietelor financiare". Este titlul unei lucrari aparute recent la editura Publica, cu sprijinul Erste Asset Management.

Autorul este David M. Darst, un veteran al industriei financiare, managing director la Morgan Stanley si presedinte-fondator al Morgan Stanley Investment Group.

Inainte de a ocupa aceasta pozitie, Darst a lucrat timp de 20 de ani pentru Goldman Sachs. Deci stie cate ceva despre bogati si ce inseamna sa fii bogat.

Insa valoarea cartii este data de faptul ca ea contine sfaturi investitionale utile pentru oricine, nu doar pentru cei foarte avuti.

Este cu atat mai important sa ne protejam economisirile in vreme de criza cu cat avem mai putini bani pusi deoparte. Prudenta si investitiile inteligente sunt pentru toata lumea.

Cuvantul-cheie atunci cand vine vorba despre a te proteja de fluctuatiile pietelor financiare este diversificarea.

Cartea lui David M. Darst ofera multe exemple de modalitati si strategii de diversificare a portofoliilor de active financiare, fie ca vorbim despre actiuni listate la burse, fie de instrumente de plasament cu venit fix, cum ar fi obligatiunile.

Potrivit lui Durst, una dintre cele mai mari tentatii de care trebuie sa ne ferim este aceea de a ne abate de la regulile de diversificare ale portofoliului in perioadele de euforie de pe burse, cu cresteri mari si constante.

Adica sa ne lichidam plasamentele defensive, in active anticiclice, care se apreciaza in perioade de criza, sedusi de bull market, si sa investim banii obtinuti in actiunile care consemneaza cele mai mari cresteri de preturi in acel moment.

Procedand in acest fel, evident ca nu vom mai profita de trendul ascendent al pietei, intrucat am ratat debutul sau, iar in caz de inversare a tendintei riscam sa pierdem tot.

Un alt sfat foarte util al lui Darst, mai ales in aceasta perioada, este legat de necesitatea de a proteja de riscul deprecierii monedei nationale fata de principalele valute de referinta.

"Pana nu demult, investitorii mici si medii nu-si permiteau sa suporte costurile asociate cu protectia fata de fluctuatiile nefavorabile ale monedelor. Multumita introducerii fondurilor mutuale monetare tranzactionabile, a devenit posibil sa castigi o expunere relativ lichida si ieftina prin alte mijloace decat prin intermediul pietelor de instrumente derivate pe monede straine. Pentru prima data poti sa te diversifici de la moneda ta locala la un cost rezonabil, fara prea mult efect de levier", scrie presedintele-fondator al Morgan Stanley Investment Group.

De asemenea, deciziile si strategiile investitionale depind foarte mult de ceea ce ne dorim in viata si de momentul in care ne aflam, deci este esential sa stim ce vrem.

"Daca o sa avem nevoie de bani in doi sau in trei ani, atunci in mod automat trebuie sa excludem anumite active. Daca bebelusul Diana este inca in scutece, cel mai probabil nu ne dorim sa investim economiile ei pentru facultate intr-un fond money market. Pentru adolescenti, cinci pana la zece ani par o eternitate, dar pentru parinti, bunici si portofoliile lor de investitii, cinci, zece si chiar douazeci de ani pot sa para ca trec la fel de repede precum un sfarsit de saptamana", conchide autorul.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review