Romanii n-au cumparat ca inecatii dupa reducerea TVA la alimente, ci au preferat sa scape de datorii

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat, citat de agentia Mediafax, ca publicarea datelor asupra inflatiei pentru luna iunie va arata o scadere generala a preturilor cu 2% de la o luna la alta, iar indicele anualizat al inflatiei va deveni probabil negativ, dupa acel plus 1,2% in mai.

Produsele alimentare – cele care au intrat sub incidenta reducerii TVA de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie – reprezinta cam o treime din cosul de consum pe baza caruia se calculeaza rata inflatiei. Ceea ce inseamna ca o micsorare cu 12% a preturilor marfurilor alimentare - ca urmare a scaderii taxarii - putea sa aiba un impact de 4% in inflatie, daca se transmitea in totalitate si nu interveneau scumpiri la marfurile nealimentare si servicii.

Oricum ar fi acest minus de 2% e suficient sa arate ca piata nu s-a confruntat cu un exces de cerere fata de oferta, care sa inflameze preturile, dupa decizia reducerii TVA.

Sigur ca am asistat la o marire a consumului, insa din moment ce acesta n-a pus presiune pe oferta de bunuri, se poate spune ca populatia s-a concentrat, mai degraba, pe micsorarea supraindatorarii, pe care a provocat-o majorarea anterioara a TVA.

De asemenea, evolutia preturilor din iunie, care pare sa evidentieze ca nu s-a transmis intreaga scadere a TVA,  mai vadeste ca au existat si comercianti care au preferat sa se capitalizeze in loc sa reduca preturile. Dar nici asta nu-i nicio problema.

Pentru ca acestia vor face cheltuieli, in masura in care in momentul de fata sunt prioritare investitiile in productie, nu in infrastructura.

Iar in conditiile in care piata primeste inapoi de la stat o cantitate importanta de resurse, aceasta, piata, are avantajul ca le aloca continuu si in conformitate cu cererea reala..

Cu alte cuvinte, trebuie sa ne dezobisnuim sa mai echivalam "economia" cu "statul". Daca guvernul are mai putini bani inseamna ca i se reduce capacitatea de a interveni in economie. Vom avea mai putine investitii publice ilogice din punct de vedere economic, paguboase si generatoare de coruptie.

Pe langa asta faptul ca agentilor economici le vor ramane mai multi bani dupa plata taxelor este un lucru bun in sine. Chiar daca o parte dintre acestia transfera in profituri relaxarea fiscala, fara sa reduca preturile pentru consumatori. Si reducerea TVA are potentialul de a diminua si evaziunea fiscala.

Iar scaderea evaziunii nu e pozitiva pentru ca majoreaza veniturile statului, ci din cu totul alt motiv. Companiile vor avea mai multi bani legitimi din punct de vedere al legislatiei fiscale.

Acestia vor ramane in sistemul bancar romanesc, intarindu-i stabilitatea si capacitatea de creditare.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review