Teoretic, prețurile la gaze naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, s-au "liberalizat" în România și n-ar trebui să fie influențate decât de cerere și ofertă. A durat ceva până am ajuns aici și nu am făcut-o decât ca urmare a presiunilor din partea FMI și a Comisiei Europene. Una dintre mize a fost aceea de a scăpa odată de coșmarul incertitudinilor generate de așa-zisele "prețuri administrate", adică cele stabilite de instituții de stat. Și care reușesc să destabilizeze economia mult mai mult decât așa-zisa volatilitate a pieței libere.
Numai că, de fapt, prețurile la gaze pentru consumatorii casnici s-au liberalizat doar în relația dintre producătorii interni și furnizori. Mai precis, Guvernul nu le mai impune producătorilor un anumit preț engros de vânzare. Prețul final perceput populației este însă ținut în continuare sub control.
Aspect scos în evidență și de BNR în ultimul raport asupra inflației. "Chiar dacă procesul de liberalizare a fost finalizat, atât în cazul energiei electrice, cât și în cel al gazelor naturale, stabilirea prețurilor pentru consumatorii casnici continuă să aibă un caracter administrat, ANRE păstrând prerogativele de avizare", se arată în documentul citat.
Această menținere a prețurilor la gaze în chingi administrative este menită, ni se spune, să protejeze populația. Atât de bine a fost protejată încât, potrivit datelor INS, gazele s-au scumpit cu 10% de la începutul anului, și asta fără să fi avut o iarnă extrem de geroasă. Doar în aprilie scumpirea a fost de 4%, după ce unuia dintre cei doi furnizori majori pentru gospodării i s-a aprobat majorarea prețului.
Aceste scumpiri nu se "pupă" însă deloc cu evoluția de pe piețele internaționale, după cum vedem în graficul alăturat, care ne arată că, după o scumpire firească în iarnă, prețurile s-au temperat. De unde rezultă că "lăcomia" pieței este mai avantajoasă pentru consumatori decât paternalismul instituțiilor de stat.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest