M-am intrebat de curand, intr-un articol – cu ocazia “reincarcarii” titlurilor de stat pentru populatie si a acordarii posibilitatii de a fi tranzactionate pe piata de capital (http://bloguluibalan.ro/index.php/analize/437-titlurile-de-stat-pentru-populatie-discrimineaza-creditele-prima-casa) - de ce imprumuturile Prima Casa, care beneficiaza de garantia statului, deci au un regim similar, nu beneficiaza de aceleasi conditii? De ce doar cu titlurile de stat ce finanteaza deficitul bugetar pot fi procurate lichiditati de la banca centrala, dar nu sunt acceptate la refinantare si creditele Prima Casa?
Si, desigur, ca atunci cand are prioritate la finantare deficitul bugetar rezultat din proasta gestiune politica, in dauna dezvoltarii, se poate spune ca politicienii forteaza increderea in ei, indiferent de ceea ce fac. Dar aici intervine totusi o problema: daca banca centrala decide sa accepte la refinantare imprumuturile Prima Casa, precum procedeza cu titlurile de stat ce finanteaza deficitul, mai intai Ministerul Finantelor Publice trebuie sa emita covered bonds in contul acestora.
Fiindca daca banca centrala accepta sa ofere lichiditate pentru un instrument non-tradable, un contract intre Ministerul Finantelor si o banca comerciala, poate fi acuzata ca finanteaza direct si netransparent bugetul statului. Ceea ce ar putea sa determine organismele europene sa invoce procedura de infringement.
Asadar nu e posibil sa se obtina finantare de la banca centrala pe baza unei hotarari de guvern, ci e nevoie mai intai de covered bonds, de instrumente transparente ce finanteaza acele garantii, care pot fi ulterior refinantate.
Cu aceasta precizare, restul discutiei ramane valabil. Iar daca tot traversam o perioada in care guvernul are excedent. Adica, n-are nevoie sa emita instrumente ce sustin coruptia si ineficienta, ca in cazul celor ce finanteaza deficitul, nimic nu-l opreste sa-si imbunatateasca structura portofoliului de obligatiuni, cu ajutorul unor instrumente ce genereaza dezvoltarea.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest