Datoria publica a depasit pragul de alarma de 40% din Produsul Intern Brut

 

Pietele internationale devin mult mai "nervoase" atunci cand datoria publica in multe tari, inclusiv Romania, depaseste 40% din PIB, desi limita europeana este de 60%, erau avertizati guvernantii la sfarsitul anului 2010.

De fapt declaratia suna integral astfel: " Exista in literatura de specialitate lucrari care spun ca o fi 60% plafon european privind ponderea datoriei publice in PIB, dar in cazul multor tari, si Romania se situeaza in aceasta categorie, la o datorie de 40% din PIB, pietele devin mult mai nervoase".

Si se mai spunea cu acea ocazie ca „sunt tari din America Latina care au intrat in default cu o datorie publica de 20%”.  State in cazul carora - se poate completa - datoria a sporit mai rapid decat exporturile si venitul national.

Suferim si noi de acest simptom?

Desi exporturile au „duduit”, ele au avansat cu 50% fata de 2008, in timp ce datoria publica s-a triplat.

In anii de criza, datoria guvernamentala a crescut de la 69 miliarde de lei sau 13,4% in 2008, la 40,4% din PIB in octombrie 2014 (257 miliarde).

 

dato publik kk

 

La sfarsitul anului 2013, datoria statului se plasa sub 38% din PIB, s-a majorat la 40% din PIB in ianuarie 2014, s-a micsorat la 38,7% in mai, pentru a depasi pragul de alarma de 40% din PIB in a doua luna de toamna.

Si, din pacate, marimea datoriei nu e singura problema. Cand s-a indatorat, statul roman a contractat si imprumuturi in dolari fara hedging, iar moneda americana are un mare potential de crestere.

Cu alte cuvinte, in cazul respectivelor imprumuturi, la cupon se adauga si deprecierea leului fata de dolar, ceea ce face sa platim dobanzi “junk”.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review