In piata monetara internationala dobanzile la franci elvetieni au avut in ultima perioada semnul minus.
In aceste circumstante probabil ca si dobanzile la depozitele persoanelor fizice si juridice din Elvetia s-au plasat pe palier negativ.
Daca insa firmele nu sunt interesate in mod determinant de dobanzi, ci de profiturile operationale, la nivelul populatiei, care tine in general in banci produse de economisire, dobanzile negative erodeaza detinerile.
Intr-un asemenea context sistemul bancar elvetian s-ar putea sa se confrunte cu retrageri de numerar. Dar care sa nu fie atat de mari incat sa creeze probleme de lichiditate, ceea ce face ca riscul sistemic sa nu fie semnificativ.
Cu toate acestea o intrebare tot merita pusa: E mai rentabil in prezent pentru deponentul elvetian sa-si tina disponibilitatile intr-un depozit, pentru care vine cu bani de acasa sau intr-o caseta de valori, pentru care achita o taxa? Sigur, asta cu conditia sa nu-si modifice profilul investitional.
Asadar stati cu ochii pe nivelul numerarului in circulatie. In momentul de fata francii elvetieni cash reprezinta sub 7% din totalul masei banesti.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest