Pe piaţa internaţională prețul gazelor scade, iar pandemia accentuează trendul. Acesta ar trebui să acţioneze asupra pieţei interne în situaţia restrângerii consumui și a liberalizării, începând cu data de 1 iulie.
Se pare însă că posibilitatea de negociere a tarifului cu furnizorul de gaz, deși e o opțiune legală ce a stat la bază liberalizării, se lovește de niște structuri de oligopol, mai precis de două companii ce dețin 90% din piață și care au propus nu preţuri mai mici, ci mai mari cu până la 55% unui procent de 7% din clienții pe care-i au.
Cu alte cuvinte, oportunitatea de negociere a prețului propusă de guvern pentru a ajunge la niveluri normale, în corelație cu cele de pe piață internațională, se loveşte de tarele structurii de cartel, mai precis de un management ce dovedește rezistenţă la restructurare.
E greu de știut dacă managementul a fost impus în circumstanţele în care vorbim de nişte entități private. Dar în condițiile în care privatizarea s-a făcut cum s-a făcut și nu s-au realizat investițiile propuse, nici măcar prin capacitarea fondurilor europene, apare bănuiala că este vorba de același etern și fascinant mod de gândire economic care a privatizat segmentele economice din structura nontradable, iar pe cele tradable, ce ar fi putut aduce plusuri de productivitate, le-a închis și le-a pus la dispoziția investitorilor imobiliari.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest