România are cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeană raportate la PIB, sub 28%, faţă de 41,5% media UE. Şi pentru a deveni cu adevărat europeni se recomandă, nici mai mult, nici mai puţin, o dublare a taxării, cu un accent semnificativ pus pe impozitarea veniturilor şi proprietăţii.
Şi totuşi - trecând peste faptul că proprietăţile se cumpără cu venituri deja taxate şi că dubla impunere se evită între state - există o problemă legată de baza la care se raportează veniturile bugetare şi anume PIB-ul nominal.
Produsul Intern Brut, repet, nominal, conţine mai multă sau mai puţină inflaţie în funcţie de stat, care este o formă implicită de taxare. Şi în acest sens e bine să reamintim spusele lui Milton Friedman: „Inflația este singura formă de taxare care poate fi impusă fără legislație.”
Aşadar, la noi, taxarea explicită e redusă, o arată veniturile fiscale de sub 28% din PIB, numai că la aceasta se adaugă taxarea implicită semnificativă, în condiţiile în care jumătate din PIB e inflaţie. Dacă nu credeţi raportaţi PIB-ul nominal per capita de 15.010 euro la cel real de 10.110 şi calculul arată că 48,47% este inflaţie în PIB, taxare implicită.
Sigur că şi în PIB-ul nominal al UE există inflaţie, dar doar 22,28%. Dacă împărţim 41,5% nivelul de colectare al veniturilor fiscale în Uniune la 77,72% PIB-ul european din care am scăzut inflaţia iese un rezultat de 0,53. Iar dacă facem acelaşi lucru cu 27,8% nivelul de colectare de la noi şi 51,53% PIB-ul nostru fără inflaţie, ne dă 0,54. Deci dacă ne raportăm la ambele forme de taxare, explicită şi implicită, colectăm mai mult faţă de media europenă, ceea ce micşorează cantitatea de resurse, de venit disponibil, care stă la dispoziţia pieţelor şi a iniţiativei particulare. Cu alte cuvinte, avem mai degrabă o problemă la nivelul reducerii cheltuielilor fiscale decât a necesităţii majorării veniturilor.
Haideţi să ne uităm cum e la polonezi, comparabili ca mărime. Economia lor se dezvoltă, pentru că la un nivel de 0,45, taxarea explicită şi implicită lasă mai multe resurse la dispoziţia pieţelor comparativ cu media Uniunii şi cu noi, dar şi maghiarii se găsesc în această situaţie, cu 0,44.
Din câte observă micimea veniturilor fiscale se poate dovedi înşelătoare dacă nu luăm în calcul şi forma nelegiferată de taxare: inflaţia.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest