Investitorii seriosi nu vor decat sa fie lasati in pace

 

Printre alte lucruri pe care ar fi trebuit sa le invatam de pe urma crizei se numara viteza cu care dispar din tara investitiile pe termen scurt, de portofoliu, "banii fierbinti", cum ii place si guvernatorului BNR Mugur Isarescu sa spuna.

Si nu ca am avea o problema cu liberalizarea contului de capital, care este deja de ani buni o realitate de rutina a vietii financiare a Romaniei, sau ca am l-am vrea restrictionat in vreun fel.

Este firesc ca asset managerii sa caute cele mai bune active si randamente pentru investitorii lor si sa-si retraga plasamentele atunci cand acestea nu mai pot genera profit pe orizontul lor investitional de timp.

Insa la fel de adevarat este ca modul de comportament al investitorilor de portofoliu depinde in buna masura de cel al investitorilor pe termen lung.

Conteaza sa ai cat mai multi astfel de investitori solizi, cu orizonturi lungi de timp si cu sume cat mai mari investite, pentru ca acestia nu se sperie si nu se descurajeaza atat de repede in momente grele, iar asta le da incredere si investitorilor mici, de portofoliu.

Din acest punct de vedere lucrurile nu arata deloc bine in momentul de fata. Potrivit datelor BNR, investitiile directe ale nerezidentilorin Romania au totalizat 1,192 miliarde euro in primele sase luni ale acestui an,in scadere cu 10,3% fata de perioada ianuarie-iunie 2013.

Daca ii adaugam si pe rezidenti, constatam ca investitiile realizate in economia nationala au scazut atat in trimestrul al doilea din acest an, cat si in primul semestru, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, cu 9,1% fiecare, potrivit datelor provizorii ale Institutul National de Statistica (INS). Iar Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE-28 in al doilea trimestru al anului.

Nu este deloc un secret cine este de vina pentru aceasta reducere deloc nesemnificativa a investitiilor din economie: majorarea accizei la carburanti si introducerea impozitului de 1,5% pe constructiile speciale ale firmelor, asa numita "taxa de stalp".

Cumulat, aceste doua masuri de inasprire a fiscalitatii au scos din economie si au adus la bugetul de stat o suma de 1,4 miliarde lei. Investitiile au fost amanate si de perspectiva intrarii in vigoare a neimpozitarii profitului reinvestit, efectiva de la 1 iulie, si ar mai putea fi amanate si de cea a reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, despre care nu se stie cand va intra in vigoare.

Pe scurt, statul roman se comporta cu economia exact ca mult-hulitii (de catre unii) investitori de portofoliu, pe termen scurt. Masurile guvernului sunt la fel de imprevizibile, de bruste, de fara orizont si de dictate de imperativele momentului precum cele ale "banilor fierbinti" de care vorbea guvernatorul Isarescu.

Si stau sub semnul urgentei in loc sa stea sub semnul viitorului. Nu degeaba modificarea fiscalitatii s-a facut in ultimii ani aproape exclusiv prin ordonante de urgenta. Si nu degeaba Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA pentru Europa si Eurasia, a declarat, recent, ca schimbarile bruste ale regulilor jocului lezeaza serios mediul de afaceri, folosirea ordonantelor de urgenta creand incertitudine, speriind investitorii si blocand cresterea economica. 

In acest context, Guvernul tocmai a anuntat ca va lansa o schema de ajutor de stat pentru companii valabila pana in anul 2020, cu un buget total de 2,7 miliarde lei, pentru finantarea nerambursabila a costurilor cu active corporale si necorporale aferente investitiilor initiale.

Nu, investitorii seriosi pe termen lung nu au nevoie de astfel de pomeni. Acesti investitori au nevoie doar de stabilitate si predictibilitate.

Vor sa fie siguri ca regulile jocului nu se vor schimba pe perioada de timp pe care si-au planificat efectuarea si amortizarea investitiilor lor.

Pe scurt, investitorii seriosi nu vor decat sa fie lasati in pace. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review