Faptul ca stirile din jurul negocierilor Greciei cu creditorii sunt rarefiate, dar tinand cont cum a functionat pana acum Uniunea Europeana, se poate spune ca suntem in plina cautare a unei “solutii” economice, care sa mascheze o intelegere politica.
E greu sa se intampla altfel dupa “deal”-urile politice anterioare. In plus, pentru tarile UE, costurile mentinerii statului elen in zona euro si in spatiul comunitar – care nu depasesc probabil “afacerea” Enron din Statele Unite – sunt infinit mai reduse, decat iesirea acestuia.
Iar “rezolvarea” economica gasita va dori sa arate si Marii Britanii – care ia in calcul iesirea din UE – cata viziune au inceput sa aiba liderii Uniunii.
Mai ramane o singura intrebare: De ce dureaza atat de mult sa se comunice hotararea pietelor?
Fiindca dupa deciziile politice anterioare, care au “imbracat” o forma economica, politicienilor le e greu sa exprime coerent economic hotararea politica pe care marketing-ul lor o va vinde pietei.
De pilda, ei n-au cum sa propuna un alt haircut, le trebuie o idee noua, venita, eventual, de la un organism financiar international, care sa implice finantarea unui plan economic.
Si acesta trebuie sa fie complicat, cu multa “incarcatura” de grafice si formule, pe care sa se puna usor avizul: “Le dam banii!”.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest