Genul de iniţiative legislative ca darea în plată sau conversia creditelor în franci elveţieni, foarte disputate din punct de vedere juridic, şi care sunt, evident, nişte abuzuri, abat atenţia de la necesitatea de a revizui sistemul legislativ actual.
Cu alte cuvinte, respectivele legi duc lucrurile în altă direcţie, în condiţiile în care norma juridică din România o încalcă constant pe cea morală.
Iar în ţările în care legile nu corespund principiilor etice, ce se plasează departe de natural, nu sunt sinergice, pe oamenii îi costă mulţi bani să se apere şi petrec la tribunal mult timp, care, în definitiv, este tot bani.
Sigur că ştim de ce avem un cadru legislativ stufos, ca urmare a intereselor politicienilor, ”completate“ cu normele de aplicare ale birocraţilor. De aceea, la noi, proptelele intervenţioniste de reglementare au creat companiile cu poziţie dominantă, în dauna întreprinderilor mici şi mijlocii şi a dinamismul pieţelor.
Şi în momentul în care statele nu doresc să fie transparente, norma juridică o încalcă pe cea morală, cultivă hazardul moral şi selecţia adversă, legislaţia cu dedicaţie nu încurajează bunăstarea, ci doar conservă o formă de putere.
În acest caz o să avem un prim-ministru care ne va spune că imoralitatea e motor de creştere economică. Iar cei ce împart dreptatea - cu legile puse la dispoziţie de politicieni – vor include nedreptatea pe lista fundamentelor de bunăstare. Alături de agricultură, industrie, servicii, construcţii şi fonduri europene.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest