Joia trecuta, francul elvetian s-a apreciat cu peste 15% in fata monedei nationale, pana la 4,3287 lei/franc, in timp ce in piata interbancara a trecut de 5 lei la cotatiile raportate la euro, dupa ce decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafonul de 1,2 franci/euro impus in 2011 a determinat o apreciere masiva a monedei helvete pe pietele externe.
Francul s-a apreciat joi foarte repede dupa anuntul Bancii Elvetiei, cu pana la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro in 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvetiana, calculata prin intermediul cotatiilor euro/franc si euro/leu.
In ziua urmatoare, vineri, cursul francului elvetian a crescut cu inca 2,2%, la 4,4228 lei/franc, si a atins un nou maxim, in timp euro a urcat de la 4,5034 lei la 4,5095 lei, iar dolarul a atins si el un nou maxim, de 3,8863 lei.
In aceste conditii, romanii care au credite imobiliare in franci elvetieni vor plati la banca mai mult cu 300-350 de lei pe luna, la o rata medie de 500-600 de franci, luand in calcul aprecierea masiva a monedei elvetiene.
Circa 75.000 de persoane au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci, in vreme ce in Polonia finantarile de acest fel au fost contractate de 550.000 de debitori.
Creditele in franci elvetieni au o pondere de 4,5% in soldul total al imprumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populatiei si 0,7% firmelor.
Soldul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor se situa in luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la aceasta valoare, imprumuturile in franci pentru persoane fizice reprezinta 8,12 miliarde lei.
Emotia provocata de deprecierea masiva a leului fata de francul elvetian a reactivat vocile care solicita usurarea poverii debitorilor in CHF prin masuri interventioniste administrative, cum ar fi reconvertirea in moneda nationala a creditelor in franci elvetieni, si nici macar la cursul pietei, ci la cel de la data contractarii imprumuturilor, mult sub nivelul actual.
Aceste voci dau ca exemplu situatia din Ungaria, unde autoritatile au in plina derulare un program de reconvertire in forinti a creditelor ipotecare contractate in franci elvetieni.
Guvernul de la Budapesta al premierului Viktor Orban este laudat pentru pretinsa "inspiratie" cu care a impus reconvertirea, in cel mai potrivit moment, cu doar cateva luni inainte de furtuna declansata pe piete de decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a abandona pragul de curs de 1,2 franci/euro.
Toate bune si frumoase, insa cine va suporta costurile tuturor acestor masuri luate in favoarea clientilor bancilor? Corect ar fi ca nimeni sa nu sufere in afara de bancile insesi, dar, din pacate, lucrurile nu sunt chiar atat de simple.
Inainte de demararea programului de reconversie, banca centrala a Ungariei a anuntat oficial ca exista riscul ca preschimbarea creditelor in valuta in imprumuturi in forinti sa puna mari presiuni de depreciere asupra forintului, spre prejudiciul intregii populatii a Ungariei si, de asemenea, al economiei ungare in intregul ei.
De ce? Pentru a obtine fondurile necesare acordarii de credite in franci elvetieni, bancile s-au imprumutat la randul lor in CHF. Institutiile de credit rambursau aceste imprumuturi din ratele lunare achitate de clientii lor. Insa daca creditele sunt reconvertite din valuta in forinti, bancile raman fara sursa de rambursare a propriilor imprumuturi in franci elvetieni.
Intrucat nu se pune problema sa nu-si ramburseze aceste imprumuturi, institutiile de credit din Ungaria vand forinti si cumpara moneda straina de pe piata valutara. In acest fel, cererea de valuta creste foarte mult, iar efectul este deprecierea semnificativa a monedei maghiare, forintul.
Pentru a incerca sa reduca cat de cat riscul de depreciere a forintului cauzat de reconversia creditelor in valuta, banca centrala de la Budapesta a luat o masura extrem de neconventionala si care comporta la randul sau riscuri: utilizeaza in acest scop rezervele sale internationale de valuta.
Mai precis, banca centrala le imprumuta bancilor comerciale, din rezerva valutara, sumele in moneda straina necesare inchiderii pozitiilor lor valutare, respectiv rambursarii imprumuturilor contractate de banci in CHF.
Problema este ca programul guvernamental de reconversie in forinti a creditelor ipotecare in franci elvetieni se efectueaza la un curs fix, stabilit la finalul anului trecut de autoritati la nivelul de 256,5 forinti/CHF, respectiv la cursul mediu din piata de la acel moment.
Recenta furtuna de pe piete a urcat insa cursul de schimb cu aproape 25%, la 320,04 forinti/CHF. Ceea ce inseamna ca, pentru a reconverti creditele in CHF, bancile vor trebui sa cheltuiasca semnificativ mai multi forinti.
"Povara acestei deprecieri suplimentare va trebui suportata in cele din urma de cineva. Speranta este ca banca centrala a Ungariei sa detina suficienti franci elvetieni pentru a acoperi devalorizarea forintului", a declarat Timothy Ash, sef de strategie valutara la Standard Bank, citat de Wall Street Journal.
Ceea ce inseamna ca rezerva valutara a Ungariei va fi si mai mult afectata de programul de reconversie in forinti a creditelor in CHF.
Iar cum perceptia investitorilor straini este extrem de volatila in actualul moment de agitatie de pe pietele internationale, o pierdere brusca de incredere ar afecta grav Ungaria, mai ales ca guvernul Orban este deja notoriu pentru masurile sale populiste antibusiness.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest