N-am mai scris de mult despre Brexit. Când am făcut-o am zis că urmărește ancorarea caracterului europenilor, dorește reformarea unei clase politice corupte, caută să imprime o altă formă de globalizare, fiindcă cea actuală e falimentară.
Iar când am vorbit de bursa americană, am precizat că stă sus deoarece dinamica acțiunilor - în special cele ale high-tech-urilor - și dobânzile în creștere se corelează cu cheltuielile militare, în situația în care se dorește echilibrarea raporturilor de forțe cu Rusia, după o administrare dezastruoasă a acestora în mandatele lui Barack Obama.
Iată însă că la mare distanță de la acele spuse ajung la concluzii similare şi analiștii prestigiosului grup bancar elvețian UBS. Brexitul e menit să reechilibreze Europa și, din câte se observă, câștigarea alegerilor prezidențiale din Franța de către Emmanuel Macron și redimensionarea relației cu Germania Angelei Merkel par să arate că lucrurile merg în direcția bună.
Dar discuția poate continua și apărea întrebarea: Când va face efectiv America relaxarea fiscală anunțată și se va întări dolarul? Când nu va mai avea o problemă cu Federația Rusă. O Rusie foarte bine ancorată în mentalitatea europeană. Și aici vreau să arăt, de pildă, că România are un stat social similar ca model cu ţările în care Moscova şi-a impus influenţa: Grecia, Italia, Spania, Portugalia etc. “Tradiție” de care poate scăpa doar dacă luptă educațional.
Ca să rezum, abia după ce noul echilibru impus de Macron va da roade, și va îndepărta Uniunea Europeană de Rusia, Statele Unite își vor permite să nu mai gestioneze pe picior de război, se vor reduce impozitele și taxele, se va renunța la Obamacare, se va întări ceva-ceva biletul verde și se vor dezumfla bursele. Pe scurt: relaxarea fiscală din America așteaptă scăderea influenței rusești în Europa.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest