Luați mâna de pe cocoșel

Iată monedele pentru care au făcut bunicii noștri pușcărie. Piesa franceză de aur de 20 de franci, pe care era încrustat cocoșul galic.

Și încă un detaliu. Regele Mihai le-a oferit cetățenilor - legea 656, publicată în Monitorul Oficial nr. 298 din 23 decembrie 1944 - unei Românii ocupate de ruși o parte din aurul Băncii Naționale, când a emis medalia jubilară Ardealul Nostru.

Scopul a fost de a-i pune la adăpost de răul ce avea să vină. Moneda semăna frapant cu piesa de 20 de franci francezi numită popular “cocoșel”. 

În anul 1947 a apărut însă primul decret care stabilea că românii trebuie să cedeze aurul "sub orice formă" statului comunist român. Nici măcar medaliile jubiliare emise pe baza decretului - lege nr. 656 din 1944 nu au scăpat de confiscări . 

Apoi s-au semnat două decrete prin intermediul cărora se stabilea exact ce cantitate de aur puteau deține românii.

Primul stabilea că se puteau achiziționa bijuterii, dar nu în cantități mari, și doar anumite monede de aur. Pe baza acestor decrete a început atunci marele jaf al comuniștilor, mai ales începând cu anul 1960, când a intrat în vigoare ultimul document, mult mai restrictiv decât primul.

Acest act se referea doar la o categorie de monede care puteau fi deținute, adică ducații austrieci găuriți, cunoscuți pentru că erau înșirați în salbele țigănești.

Celebrii "cocoșei", dar și restul monedelor din aur, și chiar bijuteriile, deveneau astfel interzise la deținere. 

Acest decret i-a stimulat pe”binevoitori” să-și toarne colegii, vecinii și prietenii. Se turna masiv la Miliție, urma apoi o percheziție, întocmirea unui proces-verbal constatator și confiscarea aurului.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review