După cum am mai spus, pentru a investi eficient, cei cu bani puțini sau nu foarte mulți trebuie să se asocieze și să investească în comun, pentru reducerea costurilor de tranzacționare, pe care fiecare, de unul singur, nu le poate suporta. Unde-s mulți, puterea de investire crește.
Am văzut în episoadele anterioare ce este în mare un fond mutual, cine îl reglementează și îi verifică activitatea și cum ne putem înscrie la el. Acum, este momentul să aflăm câteva lucruri despre activitatea propriu-zisă a unui astfel de fond. Ne folosim în acest scop de același ghid și program de educație financiară "România investește" al Erste Asset Management.
Banii pe care clienții i-au plasat în cadrul fondului și care sunt puși la banca depozitară a acestuia sunt ulterior investiții de către managerul de fond, numit în această poziție de către administratorul fondului. Nu toate fondurile abordează același tip de investiții. Există plasamente cu risc mai mic, care în mod corespunzător au potențial de câștig mai redus, dar prezintă mai multă siguranță, precum și investiții mai riscante, dar de pe urma cărora putem obține profituri mai mari.
Investițiile cu grad de risc mai mic sunt depozitele bancare și obligațiunile. Depozitele sunt poate cele mai cunoscute instrumente financiare. Probabil că fiecare dintre noi a avut cel puțin o dată așa ceva. Ideea este însă că un fond mutual, constituit din asocierea economiilor mai multor persoane, are o putere de negociere cu băncile mai mare decât cea a unui singur individ. Astfel, investind într-un fond mutual se pot obține dobânzi la depozite mai mari decât le-am obține economisind la bancă pe cont propriu.
Obligațiunile sunt de două feluri, guvernamentale și corporative. Primele reprezintă forma de îndatorare a statului și reprezintă, practic, cea mai puțin riscantă formă de investiție, dar care aduce și câștigurile cele mai mici. În ierarhia risc/potențial de câștig sunt urmate de obligațiunile corporative, care reprezintă modalitatea de îndatorare a marilor companii.
În fine, avem de a face cu acțiunile listate la burse ale companiilor. Investițiile în acțiuni sunt considerate, în general, investiții cu risc și randament crescut. Asta, pentru că activitatea economică a unei companii poate să înregistreze creșteri sau scăderi mari pe perioade relativ scurte de timp.
În funcție de ponderea depozitelor, obligațiunilor și acțiunilor în portofoliile de plasamente ale fondurilor mutuale, acestea sunt clasificate ca fiind cu profil de risc mai mic sau mai mare. Fondurile au obligația de a-i informa cu promptitudine pe potențialii clienți în legătură cu profilul de risc pe care îl propun și cu strategia investițională pe care o abordează. În acest fel, știm întotdeauna cu precizie dinainte în ce ne băgăm. Astfel, putem decide în cunoștință de cauză cât de mult suntem dispuși să riscăm.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest