Modificarea Codului Fiscal – aprobata de Parlament, dar respinsa de Presedinte – a polarizat opiniile, cu argumente pro si contra, pe pozitii inflexibile.
In acest context s-au dovedit de o mare importanta dezbaterile gazduite de banca centrala unde si-au spus parerea cei care sustin sau se opun schimbarilor aduse cadrului fiscal.
Ecoul acestor discutii va face, probabil, ca noul cod fiscal sa treaca intr-o forma ce va stipula ca TVA sa se micsoreze in mai multe etape pentru a nu afecta macrostabilitatea.
Pentru ca guvernul sa poata reactiona dupa fiecare astfel de etapa, cu masuri de corectie, daca se observa ca apar probleme la nivelul colectarii.
Este demn de subliniat ca atat cei care sunt de acord cu micsorarea TVA, cat si cei ce sunt impotriva au dovedit apetit pentru dezbaterea de idei, ceea ce converge spre o stare de normalitate. Iar procedura de adoptare a noului Cod a fost cea fireasca, nu in regim de urgent sau prin asumarea raspunderii.
Orgoliile s-au aprins de ambele parti cand a fost adoptat Codul Fiscal, dar acum e clar ca modificarile ce vor fi operate actului normativ vor imbraca o forma ce nu va mai starni pasiuni. De asemenea, se va gasi o cale ca organismele internationale sa nu mai fie intransigente fata de masurile propuse.
Merita adaugat insa ca aceste masuri ar trebui sa beneficieze si de garantii sub forma unor mecanisme de reglaj menite sa contracareze eventualelor sincope ce ar putea aparea. Mecanismele vizeaza stimularea ofertei agregate pe seama incurajarii investitiilor si a reducerii taxelor pe proprietate ce pot fi facute mai usor de inteles si explicate daca-s generate de un guvern de tehnocrati.
Alegerea unui astfel de executiv nu este intamplatoare pentru ca e necesar sa fie evitata majorarea deficitului bugetar, asa cum s-a vazut in Franta, sau chiar in Romania, pe timpul Guvernului Boc, cand s-a inregistrat un dezechilibru bugetar dublu fata de limita maxima prevazuta in Tratatul de la Maastricht, in ciuda cresterii TVA.
Un guvern de tehnocrati trebuie sa aiba grija ca reducerea TVA sa se produca in paralel cu atingerea unui excedent bugetar.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest