Cursul de schimb euro-dolar se plaseză la jumătatea intervalului de variație 1,046 – 1,086 dolari/euro, unul neclar pentru evoluția ulterioară. Însă premisele de a ajunge la 1 la 1 sunt din ce în ce mai reduse, mai ales că Donald Trump urmează să facă referiri la politica economică odată cu preluarea mandatului de președinte.
El a vorbit în campania electorală de reducerea deficitului bugetar și a datoriei publice, de protecționism vamal în relația cu China, de relaxare fiscală, iar viitorii săi colaboratori au pomenit de încheierea unor acorduri nu doar cu state care au părăsit Uniunea Europeană, precum Marea Britanie, ci și cu unele din interiorul acesteia.
În măsura în care protecționismul vamal și relaxarea fiscală vor permite limitarea intrării produselor chinezești, la oferta autohtonă de bunuri s-ar putea adăuga și mărfuri din statele UE cu care s-au parafat înțelegeri comerciale.
Adică, pe de o parte, reducerea deficitelor și scăderea datoriei se vor corela cu un dolar mai slab, dar nu vom discuta doar de o slăbire propriu-zisă a biletului verde, fiindcă, pe de altă parte, vom vorbi de o întărire a euro în contextul în care țările UE – altele decât Germania – vor avea o situație economică mai bună în urma schimburilor cu SUA.
Problema respectivelor țări era până acum că au intrat în zona euro cu monede supraapreaciate, spre deosebire de Germania, a cărei monedă era mai degrabă slabă, și ele sunt mai puțin competitive decât “locomotiva” Uniunii Europene.
Dar în contextul în care partenerii comerciali se vor schimba, Germania va fi constrânsă să facă niște concesii în cadrul UE, ceea ce îi va slăbi poziția, iar relațiile în cadrul Uniunii ar deveni din ce în ce mai parteneriale.
De asemenea, dacă planul lui Trump va reuși și se vor modifica relațiile în sensul spus, în special în dauna Chinei, Germania va trebui să renunțe și ea la actuala paradigmă, bazată pe o politică fiscală rigidă.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest