Repatrierile de dividende duc balanta de plati externe pe minus

 

 

Contul curent al balantei de plati externe a consemnat un deficit de 351 milioane de euro dupa primele cinci luni din 2014, dupa ce anul trecut – in perioada similara – se inregistrase un excedent de 191 milioane.

 

De altfel si acum soldul a ramas pozitiv, dar numai la nivelul balantei de bunuri si servicii din cadrul balantei de plati, pentru ca in ciuda unei majorari a deficitului comercial, balanta serviciilor a fost pe plus.

 

 

1 def cc

 

 

 

Practic, elementul din balanta de plati “responsabil” pentru producerea deficitului extern din perioada ianuarie – mai poate fi identificat la nivelul veniturilor. Acestea sunt constituite, printre altele, de dividendele repatriate de investitorii straini si de dobanzile platite la imprumuturi.

 

Si dupa toate probabilitatile repatrierile de dividende sunt cele care au dus balanta de plati pe deficit, ceea ce spune multe in legatura cu mediul economic, pe care ultimele “initiative” fiscale l-au facut mai putin atractiv. Respectivele repatrieri se coreleaza, fireste, si cu “inghetarea” secventei economice din Romania, probata de cantitatea mai mica de gaze, energiei electrica si carburanti consumata atat de industrie, cat si de populatie.

 

Totusi transferurile curente - al patrulea element din componenta balantei plati - au reusit sa atenueze influenta repatrierilor de dividende si a dobanzilor platite, in contextul in care au crescut comparativ cu perioada corespunzatoare a anului anterior.

 

Transferurile includ fonduri europene si bani trimisi de muncitorii romani din afara. Mai mult ca sigur ca fondurile comunitare sunt acelea care au determinat cresterea, deoarece datele de la sfarsitul anului 2013 aratau o micsorare a transferurilor banesti ale romanilor din strainatate. In plus, fondurile europene au reusit sa plaseze PIB-ul Romaniei pe crestere, in pofida racirii secventei in economia reala.

 

 

 

2 defcc

 

 

 

In lunile care urmeaza, atat repatrierile de dividende, cat si platile de dobanzi vor avea o influenta mai redusa asupra balantei de plati externe in circumstantele in care a trecut perioada in care adunarile generale ale actionarilor au repartizat profiturile, iar varful de plata la imprumuturile luate de Romania de la FMI a fost depasit in luna mai.

 

 

 

3 defccc

 

 

 

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au finantat in primele cinci luni din 2014 integral deficitul de cont curent, in situatia in care s-au plasat la peste un miliard de euro.

 

 

 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review