La scurt timp dupa ce Romania a comunicat la Bruxelles ca adoptarea euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019, Eurostat a publicat datele de inflatie corespunzatoare lunii aprilie 2014.
Romania - cu toata dezinflatia realizata - are cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana: 1,6%. In timp ce un grup de sapte tari se confrunta cu deflatia: Grecia (-1,6%), Bulgaria (-1,3%), Cipru (-0,4%), Ungaria (-0,2%), Slovacia (-0,2%), Portugalia (-0,1%), Croatia (-0,1%).
E adevarat ca indicatorul de la Maastricht ce conditioneaza intrarea in zona euro de o rata a inflatiei care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% inflatia medie a celor mai performante trei state din UE, se refera la inflatia medie, unde, cu 2,1%, Romania e pe locul doi in UE, in urma Estoniei (2,3%).
Totusi daca nu punem la socoteala Grecia, si facem media evolutiilor din Bulgaria (-0,8%), Cipru (-0,4%) si Letonia (+0,1%), la care se adauga 1,5%, rezulta ca Romania ar trebui sa aiba o inflatie medie de 1,1%, nu de 2,1%.
Ceilalti patru indicatori de care depinde trecerea la euro sunt un deficit bugetar care sa se situeze sub 3% din PIB, o datorie publica totala mai mica de 60% din PIB, o rata a dobanzii la obligatiunille pe zece ani care sa nu depaseasca cu mai mult de 2% dobanda medie a celor mai performante trei state, mentinerea stabilitatii cursului de schimb (intr-o banda de ± 15%).
-
Ponta minte. Fiscalitatea e mai impovaratoare< Prev
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest