Nu exista Cursul BNR sau Cursul BCE, ci doar cursul pietei

 

Am vazut pe site-ul Ziarului Financiar urmatorul anunt.

 

Cursul BNR de Marti: Euro – 4,4292, Dolar american – 3,5606.

 

 

 

0 BNR

 

 

In acelasi timp m-am uitat si pe site-ul Bancii Centrale Europene (BCE) si am observat un curs de 4,4288 lei/euro.

 

 

2 BCE

 

 

Din pacate, cursul BNR este diferit de cursul BCE, care-i cel bun?

 

Amandoua sunt la fel bune si nu sunt cursurile respectivelor institutii, ci ale pietei. Ele difera deoarece au fost culese la ore diferite ale zilei.

 

De pilda acum pe “Blogu' lui Balan” cursul EUR/RON se plaseaza la 4,4244 lei/euro.

 

3 Balan

 

 

Confuzia poata sa creasca, dar adevarul e ca acest curs e la fel de bun precum cele ale BNR si BCE pentru ca la atat se gasea cotatia la ora la care m-am uitat.

 

Asadar nu exista Cursul BNR, Cursul BCE sau Cursu' lui Balan, ci doar cotatii de piata stabilite pe baza cererii si a ofertei.

 

E drept ca intr-o economie cu preturi in euro, cand se vinde un anumit produs, cel care il comercializeaza trebuie sa justifice Fiscului de ce a folosit un nivel de curs intr-o anumita zi.

 

Si atunci cea mai simpla varianta e ca respectivul vanzator sa caute cotatiile afisate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei si sa le preia ca atare.

 

Pentru ca BNR e garantul ca acel curs a existat pe piata la respectiva data. Un curs care s-a tranzactionat in mod real.

 

Dar la fel de bine se poate utiliza si cursul BCE, pentru ca si autoritatea monetara europeana e un garant la fel de bun.

 

Ca sa explicam mai clar care-i de fapt problema, Fiscului ii e teama ca atunci cand pe piata e un curs de 4,4 lei/euro, importatorul sa nu inregistreze in contabilitate ca a cumparat marfa din strainatate la 4,5 lei/euro si astfel sa vaduveasca bugetul de o parte a impozitului pe profit.

 

Dar aceasta problema se poate rezolva foarte simplu daca firmele ar plati un impozit forfetar, o taxa de functionare, pe care dupa ce o varsa la Fisc sa nu mai fie preocupat de ceea ce fac companiile. Daca se duc cu preturile de vanzare sub cele de achizitie, daca depun sau nu bilant ori in ce ritm realizeaza ele amortizarile.

 

Iar in momentul in care inspectorilor fiscali nu le va mai pasa de cursul la care s-au realizat inregistrarile contabile, cu siguranta ca nu se va mai vorbi de Cursul BNR sau de Cursul BCE, ci doar de cursul pietei.

 

Sau, in fine, daca Ziarului Financiar va considera ca trebuie sa poarte o denumire cotatia valutara publicata de el, o va putea boteza Cursul ZF, asa cum sunt Stirile ZF si cum erau indicii ZF.

 

 

4 zf index


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review