Francul elvetian a atins un record absolut de apreciere in raport cu euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele anuntand, total pe neasteptate, ca renunta la pragul minim de curs de 1,2 CHF/euro, in vigoare din 2011, pe care banca centrala elvetiana l-a aparat, cumparand cantitati mari de euro, pentru a preveni supraaprecierea monedei nationale a Elvetiei, care ameninta competitivitatea economiei, scumpind exporturile elvetiene.
In plus, dobanda negativa la depozitele constituite la banca centrala a fost dusa la nivelul de -0,75%, fata de -0,25% pana in prezent.
In primele secunde de panica si haos de dupa anunt, francul elvetian s-a apreciat cu peste 30% fata de euro, coborand sub paritate si ajungand la 0,8052 unitati/euro. Ulterior, piata s-a stabilizat la 1,0350 CHF/euro.
In raport cu moneda americana, francul elvetian s-a apreciat initial la 0,7406 unitati/dolar, stabilizandu-se ulterior la 0,8575 CHF/dolar.
"As spune ca foarte putini ar fi anticipat aceasta miscare a Bancii Nationale a Elvetiei. Reactia pietei sugereaza ca, fara un prag minim, euro va continua sa se deprecieze in raport cu francul elvetian", a declarat Neil Jones, analist la Mizuho Bank in Londra, citat de Bloomberg.
Masura bancii centrale elvetiene este cu atat mai surprinzatoare cu cat vicepresedintele bancii, Jean-Pierre Danthine, declarase in urma cu doua doua zile ca pragul de curs de 1,2 CHF/euro va ramane fundamentul politicii monetare elvetiene.
Pe de alta parte, in ultimele luni, Banca Nationala a Elvetiei a aparat din ce in ce mai greu pragul de curs, cheltuind tot mai multe miliarde de euro din rezervele sale valutare, pe masura ce se acumulau speculatiile cu privire la planurile Bancii Centrale Europene de a demara un program de relaxare cantitativa, prin achizitii de obligatiuni, inclusiv guvernamentale.
"Elvetienii au vazut ca intrarile de capital se accentueaza si au decis ca este prea mare costul mentinerii pragului de curs. Pe de alta parte, daca Banca Centrala Europeana va aplica relaxarea cantitativa, fluxurile externe de capital se vor accelera si mai mult, asa ca Banca Nationala a Elvetiei are nevoie de un plan B. Decizia de astazi este foarte surprinzatoare", spune Geoffrey Yu, seful departamentului de strategie valutara al bancii elvetiene UBS.
Ca urmare a aprecierii semnificative a francului, euro s-a depreciat in raport cu biletul verde pana la 1,158 dolari, dupa care a crescut, insa importantul suport de la 1,175 dolari/euro poate fi considerat “batut” si s-a transformat in rezistenta.
Precizez ca am scris de curand intr-un articol publicat in Jurnalul National ca Elvetia e deranjata de aprecierea dolarului fata de euro deoarece banca centrala din Tara Cantoanelor a stabilit un nivel raportat la moneda europeana peste care sa nu se mai aprecieze francul, cand firesc ar fi fost sa se raporteze la dolar, fiindca in moneda americana inregistreaza cele mai mari fluxuri de bani.
Si spuneam tot atunci ca volatilitatea mare de la nivelul cursului euro-dolar este explicata de incercarile Elvetiei de a frana ascensiunea dolarului.
Dar ca implicarea micii tari multilingve intr-un razboi atat de mare nu-i da sorti de izbanda, deoarece cursul creste chinuit un procent, dupa care cade brutal, ceea ce inseamna ca Elvetia risipeste inutil resursele in incercarea de a opri dolarul din cursa de apreciere.
Pana la urma, cand a constientizat care este costul incercarii sale, Elvetia a abandonat “peg”–ul autoimpus fata de euro. Ceea ce arata ca drumul in jos al cursului euro-dolar este deschis, fara a fi exclus ca raportul sa ajunga la sfarsitul miscarii la 1,05 dolari pentru un euro.
Imediat dupa anuntul bancii centrale a Elvetiei, casele de schimb ale bancilor romanesti au marit spread-ul intre cursurile de cumparare si de vanzare, Bancpost afisand chiar cursuri de 3,5 lei/franc - cumparare si 6,5 lei/franc - vanzare.
http://jurnalul.ro/editorial/va-intra-elvetia-in-ue-si-va-adopta-euro-682283.html
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest