Nu doar primariile maghiare au patit-o: 100 de spitale franceze care s-au imprumutat in franci elvetieni risca falimentul

 

Nu numai persoanele fizice s-au lasat atrase de "mirajul" creditelor in franci elvetieni, ci si institutiile de stat.

Adica nu doar oamenii simpli s-au aruncat la imprumuturi riscante fara sa aiba suficienta cultura financiara pentru a intelege riscurile pe care si le asuma prin contract, ci si gestionarii banilor publici.

Culmea, si acestia din urma vor sa fie salvati de catre contribuabili, prin socializarea pierderilor pe care le-au suferit de pe urma evolutiei defavorabile a cursului valutar.

Cel mai recent caz de acest tip face valva in aceste zile in Franta. Peste 100 de spitale de stat se vad amenintate cu insolventa dupa ce banca centrala a Elvetiei a renuntat la plafonul de curs de 1,2 franci/euro impus in 2011, fapt care a determinat o apreciere masiva a monedei elvetiene fata de cea europeana.

Problema este ca aceste spitale au contractat credite de pe pietele financiare prin intermediul unor obligatiuni speciale, a caror dobanda variabila este indexata la evolutia cursului de schimb CHF/euro.

La momentul cand au fost contractate aceste imprumuturi, mecanismul parea extrem de atragator. Cursul francului elvetian era stabil, fara fluctuatii majore si, deci, nici dobanzile nu variau prea mult. Stabilitatea a devenit cu atat mai mare din 2011, cand a fost impus plafonul de 1,2 franci/euro.

Insa recenta apreciere a CHF fata de moneda unica europeana a majorat semnificativ dobanda variabila a obligatiunilor emise de spitalele de stat din Franta, crescandu-le ratele la imprumuturi cu peste 20%.

Potrivit organizatiei profesionale a spitalelor din Franta, deprecierea euro fata de francul elvetian a adaugat in total nu mai putin de 500 de milioane de euro la costurile de imprumut ale acestora.

"Cerem statului sa puna la punct de urgenta un mecanism de sprijin", a declarat presedintele organizatiei profesionale a spitalelor din Franta, Frederic Valletoux.

Interesant este ca guvernul de la Paris a infiintat inca de anul trecut un fond de sprijin al spitalelor cu probleme financiare, finantat cu 100 de milioane de euro de la buget.

Insa fondul este insuficient pentru a rezolva problema recent aparuta a imprumuturilor cu dobanzi indexate la cursul CHF/euro de catre spitale, al caror sold total se ridica la circa 1,5 miliarde de euro.

In consecinta, spitalele au amenintat ca vor declansa o actiune de protest concertata, in care ar urma sa inceteze in bloc sa-si mai onoreze obligatiile de plata la creditele contractate, daca statul nu va interveni in favoarea lor.

Nu doar spitalele de stat, ci si primariile si alte autoritati locale din Franta au contractat astfel de imprumuturi.

Recenta apreciere a francului elvetian ar putea majora costurile de imprumut ale acestora cu aproape 1 miliard de euro, potrivit Ministerului de Finante de la Paris.

Agentia de evaluareMoody's evalueaza expunerea totala a municipalitatilor franceze pe imprumuturi cu dobanzi indexate la cursul CHF/euro la 3 miliarde de euro.

Dat fiind ca suntem in Franta, exista deja un fond de sprijin finantat de la bugetul central pentru ajutorarea municipalitatilor care se confrunta cu dificultati financiare, insa valoarea totala a acestuia, de 1,5 miliarde euro, s-ar putea dovedi si ea insuficienta pentru magnitudinea problemei legate de cursul CHF.

Un caz similar s-a consemnat in Ungaria in 2012. Atunci, guvernul de la Budapesta a preluat la bugetul de stat obligatiile de plata pentru creditele in valuta contractate de circa 3.200 de primarii si consilii locale din Ungaria incepand cu anul 2007-2008.

Valoarea totala a acestor imprumuturi preluate de administratia centrala s-a ridicat la circa 2,8 miliarde de dolari. Cele mai multe erau denominate in franci elvetieni. De la jumatatea anului 2008 si pana in septembrie 2012, forintul maghiar s-a depreciat cu aproape 60% fata de francul elvetian.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review