Buturuga mica provoaca emotia mare

Guvernul de la Atena a decis ca bancile vor ramane inchise timp de o saptamana, pana pe sase iulie, si va fi impusa o limita zilnica la retragerile de bani cash din bancomate de 60 de euro. In plus, grecii nu vor putea efectua tranzactii bancare online prin care sa-si transfere banii in conturi din strainatate.

Toate astea dupa ce cozi lungi s-au format in ultimele doua zile la bancomate din toata tara, in urma deciziei bruste a premierului Tsipras de a convoca un referendum pe tema propunerilor de reforme inaintate de creditorii internationali pentru a continua finantarea Greciei. Mai mult, Banca Centrala Europeana a decis duminica sa mentina, dar sa inghete finantarea bancilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit la finalul saptamanii trecute.

Si pietele au reactionat la aceste anunturi. Pretul petrolului a scazut, euro s-a depreciat fata de moneda americana, iar bursele s-au corectat in sens negativ.

Numitorul comun al acestor informatii este emotia. Cu precizarea ca televiziunile, agentiile de stiri si ziarele au rolul sa o amplifice. Daca ne uitam insa mai bine, PIB-ul Greciei, de 179 de miliarde de euro, reprezinta 1,29% din cel al Uniunii Europene, cei 10,9 milioane de eleni constituie 2,15% din populatia Uniunii, iar enorma datoria de 177% din PIB, este de 317 miliarde de euro, adica sub 2,3% din PIB-ul UE. Despre ce problema „sistemica” vorbim? Din cate se observa „chestiunea” greaca nu depaseste din punctul de vedere al costurilor “afacerea” Enron din Statele Unite..

Asadar Grecia are dimensiuni prea reduse pentru a conta. E o buturuga mica ce nu poate rasturna carul mare european. E adevarat ca trebuie sa-si faca ordine in propria ograda, spre binele propriilor cetateni, dar nu poate arunca in aer intregul continent. De ce atata emotie pentru o furtuna intr-un pahar cu apa?!

Ceea ce poate fi totusi subliniat este ca supraindatorarea statului grec a intervenit ca urmare a cheltuirii paguboase si frauduloase a banilor imprumutati, care, in loc sa produca efecte pozitive in economie, au intrat in gaurile fara fund ale intreprinderilor de stat, ale clientelei politice si ale mitei electorale botezate "stat social".

Asta arata – ca s-o zicem pe sleau - ca in Grecia banii imprumutati s-au furat si e de neinteles de ce in Romania functioneaza DNA si in statul elen, unde coruptia pare a fi infinit mai mare – nu?! Pentru ca rezolvarea problemei trebuie facuta in doi pasi. Mai intai, clasa politica si clientela ei sa fie trasa la raspundere pentru banii estorcati.

Dupa care, cetatenii eleni sa nu fie supusi unei austeritati care sa le aduca veniturile unde isi pot permite, ci sa fie ajutati sa-si majoreze productivitatea pentru a da sustinere actualelor venituri. Prin intermediul unui program coerent de investitii, pe care Planul Juncker le ia in calcul pentru tarile UE.

Fiindca Grecia are neaparat nevoie de intarierea convergentei reale. Si a celei nominale, pentru ca a a intrat in UE si zona euro cu dispensa, dar mai ales a celei reale.

Si - foarte important - costurile mentinerii statului elen in zona euro si in spatiul comunitar sunt infinit mai reduse, decat iesirea acestuia. Ce castiga creditorii daca isi omoara debitorii sau daca le trimit recuperatorii sa le taie degetele si urechile, asa cum recomanda Germania? Cea mai inteleapta masura este sa-i puna la munca pentru a-si putea plati datoriile.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review