Desi efectivul salariatilor din economie s-a majorat - potrivit Institutului National de Statistica (INS) - cu 35.000 de persoane, de la 4,328 milioane (decembrie 2013), la 4,363 milioane (ianuarie 2014), a crescut , in paralel, si numarul someri.
Astfel, datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) arata ca, la finele lunii ianuarie, numarul total de someri, de 529.132 persoane, s-a marit cu 16.779 de persoane, de la 512.333 in decembrie.
In schimb, numarul somerilor BIM - care-i include si pe cei care nu sunt inregistrati la agentiile pentru forta de munca - s-a micsorat in respectiva luna, pana 730.000, de la 732.000 la finele anului anterior.
Din cate se observa, desi ultimele cifre releva ca somerii sunt cu 2.000 mai putini, numarul salariatilor creste cu 35.000. Dar asta cu precizarea ca macar exista o corelatie de trend, pentru ca daca se compara datele INS cu cele ale ANOFM se vede ca se majoreaza atat efectivul de salariati, cat si numarul de someri.
Mentionez ca aceasta problematica a necorelarii intre datele si dinamici a fost analizata recent si de un studiu BNS.
In Romania, nu mai putin de sase institutii de stat tin statistici referitoare la numarul de salariati. Problema este ca fiecare dintre acestea prezinta cifre diferite. Motivele sunt doua: institutiile nu comunica intre ele si fiecare opereaza cu metodologii si definitii diferite.
Astfel, cele sase institutii sunt Agentia Nationala de Administrate Fiscala (ANAF), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), INS, Ministerul Muncii si Inspectia Muncii.
Potrivit BNS, in baza de date a ANAF sunt 6,553 milioane de salariati, aici intrand si persoane care obtin venituri din strainatate, precum si angajatii misiunilor diplomatice ale Romaniei. Acelasi studiu al BNS arata ca la CNAS erau asigurate, la finalul anului trecut, 6,483 milioane de persoane.
Insa, din ancheta pe gospodarii a INS a rezultat ca, la sfarsitul lui 2013, in Romania erau 6,279 milioane de salariati, inclusiv angajati "la negru"si membri ai fortelor armate.
Mai departe, potrivit Inspectiei Muncii, la 31 decembrie 2013, existau 5,076 milioane de salariati activi pentru care angajatorii erau "la zi" cu plata taxelor si contributiilor sociale.
Pe de alta parte, in baza de date a Casei de Pensii erau inscrisi, in decembrie anul trecut, un numar de 4,48 milioane de asigurati.
Iar in statisticile preluate de Ministerul Muncii de la INS, care nu includ angajatii din firmele cu mai putin de 4 angajati, figurau, in decembrie anul trecut, 4,328 milioane de salariati.
S-a vorbit in repetate randuri de necesitatea ca institutiile de stat care detin astfel de evidente sa-si coreleze bazele de date si sa-si compatibilizeze metodologiile si definitiile de lucru, astfel incat sa existe o statistica unitara cu numarul de salariati din Romania, dar pana in prezent nici un astfel de demers nu s-a concretizat.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest