Regina a murit! Trăiască Regele! Da, numai că de vreo doi ani bătrâna și înțeleapta Elisabeta a părut că face un pas în spate și iese din atenția opiniei publice. La fel a procedat și fostul rege al Spaniei, care a plecat în exil ca să nu pună instituţia regală în bătaia puştii.
Poate că au sesizat că modul în care funcţionează regalitatea nu place și au încercat să protejeze instituția. Din păcate, aceia care doresc să obţină puterea absolută, fără a ţine cont de faptul că ea corupe în mod absolut după cum spunea Lord Acton, nu reuşesc să câştige credibilitate în interiorul democraţiei, degeaba vor să înghită monarhia, fără să meargă pe mâna meritocraţiei.
Iar în actualul context e necesar să aduc în discuţie şi Biserica, care ar putea deveni şi ea țintă, în măsura în care UE refuză să recunoască moștenirea creștină istorică a Europei.
Papa Francisc sublinia că marile idei care au inspirat odinioară Europa par să-şi fi pierdut atractivitatea pentru a fi înlocuite cu lucrurile tehnice birocratice ale instituțiilor: "În ultimii ani, pe măsură ce Uniunea Europeană s-a extins, cetățenii au devenit din ce în ce mai neîncrezători față de instituțiile sale, considerate a fi distante față de oameni și angajate în emiterea de reglementări insensibile față de indivizi, dacă nu de-a dreptul dăunătoare pentru aceștia"
Dar întrebarea este dacă Monarhia şi Biserica sunt perimate, aparţin istoriei, ce pun mai bun în loc cei care vor să le dărâme? Nimic? Ei doar încearcă să le arate defecţiunile, fără a putea să compenseze cantitatea de încredere pe care le generează acestea? Ei nu vin cu nimic nou, pretind doar că ar trebui ca oamenii să uite ceva vechi?
Poate că nu şi-au dat seama, dar monarhia e mult mai aproape de nevoile societăţii, la nivel de conştiinţă, decât republica, ce încearcă să fie - referindu-ne la aceeaşi societate - o soluţie nereală cât educaţia e pliată practic pe monarhie. Statele feudale, şi aici mă refer la nivelul conştiinţei, pot fi conduse mai eficient de monarhi decât de structuri republicane, pentru că ele se îndepărtează nu doar de nivelul de conştiinţă al societăţii, ci şi de interesele ei. Oare acest lucru l-a sesizat dictatorul iberic Franco atunci când a eliminat Republica și a reinstaurat Monarhia?
O monarhie nu va încerca să ascundă o involuţie a mentalităţilor printr-o evoluţie politică, fiindcă atât timp cât mentalitatea populaţiei e subsecventă unui anumit nivel, deci nu ai o evoluţie a conştiinţei, e absolut hilar să prezinţi aderarea la o formă de organizare ca susbstituind această evoluţie.
Ca să conchid, societate are nevoie de o formă de conducere care să concorde cu nivelul de conştiinţă pentru că în caz contrar procesul ei de evoluţie se opreşte.
Nu în ultimul rând, monarhii se vor strădui mereu ca ceea ce lasă în urmă să fie gestionabil, mai ales din punct de vedere economic.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest