Statele Unite si-au programat in urmatorul deceniu o restrangere a deficitului bugetar coroborata cu o majorare a cheltuielilor cu Apararea. Ce inseamna asta? Ca mediul privat - micul business si cetatenii – va strange cureaua ca economia sa se echilibreze si sa faca fata unui efort militar.
Sigur ca nu e musai sa asistam la un conflict conventional cu Rusia, razboiale pot fi si reci. Daca ne amintim de Programul Razboiul Stelelor al lui Ronald Reagan, acea cursa a inarmarii a impus Uniunii Sovietice un demers similar care a determinat-o, in cele din urma, sa clacheze economic.
Cu alte cuvinte, se poate spune clar ca America se pregateste de razboi cu Federatia Rusa? 800 de tancuri NATO in Europa nu sunt putine. Numai cine nu vrea nu vede ca lucrurile converg in aceasta directie.
Daca ne amintim bine, la ultimul mare razboi cei care au vrut sa le vina de hac rusilor au fost nazistii. Ei avut cea mai buna polarizare de elite de pana atunci. Dar se pare ca aliatii au sesizat la timp "deficitul" si au castigat razboiul punand mana pe acele elite.
Dupa cum se observa, cand discutam de razboi ne putem pune problema din punct de vedere militar, economic si politic, dar si din cel al polarizarii elitelor.
Ca sa rezum, politica bugetara a SUA e canalizata in momentul de fata spre stimularea High Tech-urilor si nu a pietelor, fiindca vor sa sustina un razboi. Statele Unite doresc sa-si creeze debuseu pentru industria cu tehnologie inalta ce genereaza bunuri pentru masina de razboi, nu sa obtina crestere economica prin intermediul sectorului intreprinderilor mici si mijlocii ce produc bunuri si servicii de folosinta imediata pentru populatie.
Dar toata aceasta concentrare de resurse se va dovedi a fi profitabila doar in masura in care Washingtonul va iesi invingator. Ceea ce inseamna sa obtina active noi, nu o victorie a la Pyrrhus.
In aceste conditii, in care liderul NATO – Statelor Unite – e posibil sa fie angajat direct intr-un conflict, e putin probabil ca euro si dolarul sa ajunga la un raport de 1 la 1.
Totusi cei care vorbesc de un raport paritar intre euro si dolar nu pot fi invinovatiti ca ar comite o eroare majora, fiindca in conditii extreme acest nivel poate fi atins. Simptomatice sunt doar previziunile care dau o depreciere a monedei europene la 0,85 dolari.
Cea mai probabila evolutie a cursului este o intoarcere a euro peste 1,12 dolari, dupa ce va cobori pentru a doua oara la 1,046 dolari.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest