Romania poate ajuta Grecia sa iasa din criza

Trebuie sa remarcam din nou ca rata de schimb euro-dolar are posibilitati din ce in ce mai reduse sa ajunga la 1 la 1.

Dimpotriva, cursul merge in celalalt sens pe fondul discutiilor Greciei de a ajunge la un acord cu creditorii.

Dar ceea ce trebuie sa remarcam in aceasta chestiune sunt concesiile repetate pe care le-au facut politicienii europeni statului elen. Primele dateaza din timpul in care Grecia a intrat in zona euro fara sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala. Dupa care a venit la rand problema datoriei ce a beneficiat de “rezolvari” politice ambalate in discursuri economice, care, dupa cum se vede in momentul de fata, devin din ce in ce mai subtiri.

Intrebarea care se pune insa este ce va face UE ca Grecia sa nu fie o permanenta gaura neagra? Solutia nu e austeritatea, ci tara mediteraneana trebuie ajutata sa-si majoreze productivitatea pentru a da sustinere actualelor venituri.

Ceea ce i-ar permite dupa aceea sa intre intr-o secventa sustenabila de a-si plati datoriile si de a-si intari reperele de convergenta reala.

Dar pentru asta Grecia are nevoie de un program coerent de investitii. Oare va face ea obiectul Planului Juncker de revitalizare a economiei reale a Uniunii Europene? In masura in care ar reusi sa capaciteze resurse si de la FMI, asta ar reprezenta o garantie clara ca programul va fi urmat!

Romania se afla intr-o situatie similara din punct de vedere al lipsei de capital si al precaritatii indicatorilor de convergenta reala. Fara a avea insa nivelul de indatorare al Greciei.

De ce n-am fi noi o destinatie mai buna decat elenii in ceea ce priveste investiile ce insotesc Planul Juncker? Ca doar principiile acestuia sunt valabile in ambele state, ba chiar isi gasesc un sol mai prielnic pe teritoriu romanesc.

Asadar, daca exista intentia de a se aplica un program coerent in Grecia, el ar trebui implementat mai intai in Romania, care are o datorie redusa si garantia succesului unui acord cu FMI, pentru ca apoi, dupa verificarea secventei pilot, sa fie “exportat” grecilor.

Un alt avantaj de care se bucura Romania sunt veniturile cu potential crescator, nu descendent, ca in tara sudica. De asemenea, nivelul nostru de educatie e comparabil cu cel al grecilor, daca nu chiar mai ridicat.

Iata inca doua elemente care recomanda introducerea programului mai intai in Romania, pentru ca apoi, pe baza credibilitatii castigate, sa fie aplicat si in statul elen. Fiindca un astfel de plan are nevoie ca anticipatiile sa fie bine ancorate inainte de a rezolva problema din Grecia. 


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review