Adevărata democratizare a României: să facem toți Colegiul Național de Apărare

 

PressOne scrie că 113 senatori și deputați, din totalul de 541 de membri ai Parlamentului, au absolvit Colegiul Național de Apărare, din subordinea Ministerului de resort. Șapte dintre ei sunt foști sau actuali șefi de partide. Aceeași instituție a fost absolvită și de 7 dintre membrii Guvernului tehnocrat Cioloș. Publicația mai enumeră pe această listă foști și actuali șefi ai SRI și SIE, consilieri prezidențiali, șefi din ANAF, precum și pe președintele Federației Române de Fotbal. Lista nu este exhaustivă.

Nici un act normativ nu impune absolvirea Colegiului pentru a avea acces la structurile înalte de putere din statul român. Cutuma este însă limpede. La concluzia asta au ajuns și autorii articolului din PressOne: Colegiul Național de Apărare este o "școală de cadre" a sistemului.

"Pentru mine, Colegiul Național de Apărare a fost o experiență benefică. La primul mandat, chiar am avut nevoie de o formă de învățământ care să ne pună la dispoziție anumite informații pe care nu aveam cum să le avem ca persoane normale, ca oameni de rând. Eu, în virtutea faptului că eram la primul mandat, mi-am dat seama că trebuie să mă duc undeva, să îmi spună cineva ce să fac, ce e buna guvernare, cum se face... ", spune deputata Gabriela Anghel – membră a Partidului Național Democrat, constituit din foștii PP-DD-iști care nu s-au înscris nici în PSD, nici în UNPR.

Nici că se putea declarație mai ilustrativă. Nu te faci politician pentru că deții apriori una sau mai multe calificări profesionale și ai idei despre cum ar trebui guvernat. Nu, sistemul însuși este cel care îți spune ce să faci, "ce e buna guvernare, cum se face". Rezultatele se văd cu ochiul liber. Măcar știm de ce sistemul este, practic, nereformabil din interior. Cum ar putea fi, devreme ce simplul acces la funcții este condiționat de facto de asimilarea actualei structuri de funcționare a statului, prin acest "rit de trecere" ce te consacră în rândurile celor eligibili pentru a exercita puterea, care este Colegiul Național de Apărare?

Așa se conservă și se autoperpetuează birocrația, prin întărirea caracterului de castă. Precum în Franța, care, prin tradiție, constituie idealul de etatism pentru români, și unde ca să devii demnitar trebuie să faci Școala Națională de Administrație. Măcar la francezi, structura este, cel puțin formal, civilă. La noi, militarizarea statului este cvasioficială. Dincolo de aparența de democrație și economie de piață, trăim într-o stare de necesitate permanentă, administrată birocratic.

Asta pentru că n-am vrut sau n-am putut să asimilăm sistemul meritocrat anglo-saxon, în care libertatea, piețele și bursele alocă resursele și în care structurile de stat sunt simplificate la maxim. Nu, la noi întregul spectrul orientărilor politice, de la stânga la dreapta, vrea ca resursele să fie redistribuite de birocrați. Este, de altfel, motivul pentru care tehnocrația se bucură de atâta prestanță în România. Tehnocratul este cel care are acces la o cunoaștere superioară, inaccesibilă omului de rând, prin care știe modul optim de realocare a resurselor în societate, pentru promovarea interesului public. De unde rezultă că tehnocrația nu este decât forma supremă de birocrație.

Așa se face că, oricine ajunge în interiorul sistemului cu cele mai oneste intenții de reformă, constată că reformarea e imposibilă și că, mai mult, trebuie chiar el să se schimbe după chipul și asemănarea sistemului pentru a putea continua să funcționeze în cadrul lui. Oricum, reformiștii onești sunt rari. În poziții-cheie ajung oricum, după cum s-a văzut, oameni deja formatați în modul antireformă. Doar au absolvit Colegiul Național de Apărare.

Practic, prin această instituție și altele, similare, cum ar fi Academia de Științe ale Securității Naționale, instituțiile de forță vor și reușesc să creeze o elită artificială, în condițiile în care societatea întârzie să-și autogenereze natural una. Problema – una dintre ele – este că această elită nu deține o știință propriu-zisă a guvernării, care ar trebui să fie o știință a conservării libertății și cooperării pașnice între oameni în societate. Elita de care vorbim nu știe să facă decât politică, adică să obțină și să conserve puterea.

Din toate astea rezultă că nu trăim de fapt în democrație. Recent, legislația electorală a fost liberalizată. Poți să-ți faci partid cu 3 membri. Și ce? Oricum n-ai nicio șansă să accezi la pârghiile puterii dacă n-ai făcut Colegiul Național de Apărare sau ceva asemănător.

Și atunci, devreme ce învățământul este oricum obligatoriu (și nu orice fel de învățământ, ci cel impus de stat, cu agenda, programa și valorile sale specifice), ar trebui ca toți cetățenii României să fie obligați să facă Colegiul Național de Apărare. Însă transparent, pe față. Ai luat diploma de Bac? Vrei să faci o facultate? Foarte bine, fă-o, dar în paralel faci și Colegiul Național de Apărare. Nu vrei să faci facultate, ci să înveți o meserie? Foarte bine, dar în paralel vom crea și niște Școli Profesionale de Apărare pe care vei fi obligat să le urmezi. Iată adevărata democratizare. În fond și la urma urmei, nu se știe niciodată când țara va avea nevoie de tine. Când interesele superioare o vor cere, trebuie să fii pregătit să preiei puterea și să lupți pentru conservarea sistemului.  


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review