Balan intreaba, Radu Craciun, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari, raspunde

1. Considerati ca impozitul pe constructiile speciale reprezinta o solutie viabila pentru scaderea contributiilor de asigurari sociale? Daca da, cat ar putea sa despovareze puterea de cumparare a populatiei taxa pe stalp?

Cred ca solutia corecta pentru scaderea contributiilor pe asigurari sociale trebuie furnizata din doua directii. Pe de o parte, o baza de date, care sa filtreze sever numarul celor care sunt eligibili pentru asigurari sociale si de sanatate. Pe langa aceasta, numarul platitorilor de CAS trebui crescut astfel incat sa existe o mai stransa corelatie intre beneficiari si contributori.

In momentul de fata, sistemul se confrunta, inca, cu situatia in care categorii largi, aflate mai ales in zona rurala, nu contribuie, dar beneficiaza de servicii platite din bugetul statului. Pe de alta parte, exista persoane, care se pensioneaza mult prea devreme, in mod fraudulos, sau care beneficiaza, in momentul de fata, de pensii discriminator de mari, raportat la persoane cu venituri similare in perioada activa. Nu in ultimul rand, imbatranirea accelerata a populatiei face necesara asumarea unei parti din cheltuilelile de sanatate la nivel individual, pentru limitarea contributiei bugetului de stat.

 2. Credeti ca in prognoza de crestere economica au fost luate in calcul cheltuielile cu apararea? Va pun acesta intrebare pentru ca potrivit noilor standarde europene, cheltuielile cu sistemele de armament - cu inzestrarea cu tehnica de lupta, nu cu obuze si cartuse care-s “consumabile” - vor fi clasificate drept investitii (formare bruta de capital fix) si vor genera crestere economica. Dupa ce, anterior, acestea erau considerate consum intermediar, ceea ce inseamna ca se scadeau, nu se adunau la PIB.

Prognoza de crestere economica probabil ca nu a luat in calcul si cresterea cheltuielilor cu apararea. Avand in vedere insa ca cresterea lor va fi graduala, nu ma astept la un impact semnificativ asupra PIB.

 3. Trendul crescator pe care a intrat economisirea, atat in lei, cat si in valuta, este de natura sa impulsioneze cresterea economica?

Cred ca doar o reorientare de la economisire spre consum  poate impulsiona cresterea economica, si asta este important nu doar pentru Romania, ci si pentru intreaga Uniune Europeana. Pana acum am fost martorii unui comportament mai degraba prudent si conservator, atat al consumatorilor, cat si al companiilor, care au preferat mai degraba sa economiseasca decat sa consume sau sa investeasca. Cheia relansarii economice sta in schimbarea acestui tip de comportament.


Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review