Cele mai multe subsidiare ale marilor banci nu sunt listate la bursa - interviu cu Andreas Treichl, presedintele Erste Bank

 
 
 
In conditiile in care entitatile bancare detinute in alte state din Uniunea Europeana, cu statut de piata emergenta, nu sunt listate separat la bursa, ci doar banca - mama, apreciati ca aceasta situatie este fireasca din punct de vedere al entitatii globale?
 
 
 
Da. De fapt chiar vrem sa continuam astfel. Nu cred ca un singur grup trebuie sa apara cu prea multe entitati listate. De aceea, e de preferat sa avem o singură companie listată, dar aceea sa fie prezenta in fiecare tara, asa cum suntem noi în Romania; fiindca puteti cumpara actiuni Erste Bank in tara dv. sau in Cehia.
 
Chiar de la lansarea strategiei noastre de extindere in Europa Centrala si de Est, in 1997, am optat pentru listarea bancii mama si nu a subsidiarelor. Aceasta nu este o exceptie, ci mai degraba o regula pe piata: cele mai multe dintre subsidiarele marilor banci nu sunt listate separat.
 
 
 
Daca BCR ar fi fost listata, ar fi ajutat in situatia actuala?
 
 
 
Catusi de putin, deoarece problemele cu care ne confruntam acum sunt strans legate de criza economica si financiara care nu putea fi evitata.
 
Dimpotriva, pretul actiunilor subsidiarei ar fi putut avea de suferit, cu consecinte negative directe asupra pretului actiunilor grupului, asa cum am aratat anterior.
 
 
 
Si totusi. Daca ar fi fost listate subsidiarele din Ungaria sau Romania la bursele din tarile respective, contrapeformantele de pe aceste piete in dezvoltare s-ar fi reflectat asupra pretului actiunilor acestora, nu asupra pretului actiunilor Erste Bank...
 
 
 
 
Da, dar oricum asta n-ar schimba foarte mult lucrurile. Este deja un fapt ca cehii si slovacii sunt nemultumiti, fiindca cred ca sunt obligati sa plateasca pentru romani si unguri. Iar eu le spun cehilor si slovacilor: Da, asa este, dar va veni o zi cand s-ar putea sa va bucurati ca aveti Romania, fiindca va veni o zi cand Cehia va avea probleme, si sa speram ca atunci tara dvs. va merge bine.
 
 
 
In ce masura o entitate multinationala, care isi desfasoara activitatea in medii de afaceri foarte diferite, poate avea o abordare unitara la nivel de grup in ceea ce priveste managementul? Si la aceasta punct as vrea sa mentionez ca nu ma refer doar la bugete, ci la cultura manageriala. Succint spus: Se poate gandi la fel din punct de vedere managerial pe toate pietele?
 
 
 
 
Modelul de guvernanta corporativa al Erste Group da conducerii locale posibilitatea sa reactioneze la evolutiile de pe piata respectiva. Aceasta abordare este intarita de noul model de guvernanta care stabileste o distinctie clara intre entitatea locala si grup tocmai pentru a raspunde acelor cerinte locale, atunci cand este nevoie.
 
In acelasi timp eu cred în Europa. Daca aceasta nu se realizeaza, iar romanii zic ca nu vor sa aiba de-a face cu Europa, iar cehii spun si ei ca vor sa ramana un stat national, inseamna că eu gresesc.
 
Totusi, sper - pentru binele copiilor nostri - ca Europa va deveni un spatiu unic si ca un ceh va putea conduce o banca austriaca sau romaneasca, iar un roman va putea sa fie managerul unei banci germane.
 
 
 
Apartenenta la Uniunea Europeana si faptul ca acesta ofera garantii din punct de vedere politic pentru desfasurarea activitatii, reprezinta un factor care incurajeaza dezvoltarea economica si financiara mai ales in interiorul Uniunii ori si o expansiune in exteriorul ei?
 
 
 
 
Acesta constituie un factor de incurajare a dezvoltarii atat in cadrul pietei comune cat si in afara acesteia. Insa decizia depinde in cele din urma de oportunitatile existente si de strategia de afaceri care sta la baza oricarei alegeri.
 
Strategia Erste este sa fie prezenta atat in tari membre ale UE cat si in state candidate sau care aspira sa devina membre ale Uniunii.
 
Ambitia noastra este sa devenim lider de piata in tarile din estul UE.
 
Totusi cred ca deocamdata, mai ales in domeniul bancar, ne aflam intr-un moment critic, fiindca ne indreptam spre o uniune financiara, si atunci va fi mult mai avantajos sa faci afaceri in interiorul UE decat în exterior.
 
Uniunea Europeana a fost creata sa nu aiba frontiere pentru oameni, bani si servicii. Din pacate, in acest moment, lucrurile nu stau chiar asa.
 
 
 
Entitatile grupului Erste au niveluri ale creditelor neperformante foarte variate. Pe seama carui fapt poate fi pus acest lucru, al managementului, al mediului economic local, identificati alte cauze?
 
 
 
 
Tarile din Europa Centrala si de Est au modele de crestere si profile de lichiditate diferite si acest lucru s-a reflectat si in operatiunile bancilor. Astfel in Romania de pilda nivelul creditelor neperformante se situeaza in jur de 20%, in timp ce in Slovacia sau in Republica Ceha nivelul este chiar mai scazut decat in Austria: intre 5% si 7%.
 
Fiind cea mai mare banca din Romania, BCR a avut implicit o expunere puternica pe toate sectoarele economiei romanesti, asadar a fost greu sa evitam impactul pe care criza l-a produs in economie.
 
Acum insa BCR are ocazia sa se concentreze si sa dezvolte afacerea in domeniile cu cea mai rapida crestere.
 
 
 
Apreciati ca este important ca fiecare entitate bancara a grupului sa se finanteze de pe piata locala?
 
 
 
 
Da chiar daca vom avea o singura Europa, va fi intotdeauna preferabil sa finantam afacerile local, cu fonduri locale. Dar uneori acest lucru nu este posibil, iar atunci trebuie intervenit; insa in principiu, asa este cel mai bine.
 
Asigurarea finantarii de pe piata locala reprezinta un aspect important al operatiunilor noastre pe fiecare piata. Unele dintre subsidiarele noastre sunt complet independente din acest punct de vedere si se afla intr-o pozitie foarte buna – acesta este modelul de finantare individuala pe care il promovam in cadrul Grupului.
 
In Romania, activitatea BCR de creditare in moneda locala, care s-a dovedit un succes, este finantata integral prin depozitele atrase pe plan local.
 
Avand in vedere potentialul de scadere a rezervelor minime obligatorii (care in Romania se siueaza la cel mai inalt nivel din Europa), BCR si Erste ar putea beneficia in viitor de lichiditatea suplimentara furnizata de scaderea rezervelor.

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.
  • No comments found

The Best United Kingdom Bookmaker lbetting.co.uk Ladbrokes website review