Cum se face ca bulgarii isi permit sa perceapa contributii sociale (CAS) de 30%, sub media europeana de 33%, iar la noi acestea ajung la 45%?
Trebuie precizat in primul rand ca in Bulgaria s-a implementat inca din anii 2001-2002 un program cu Banca Mondiala care a restructurat in totalitate sistemul de colectare a taxelor.
Astfel, colectarea taxelor in Bulgaria este mult mai buna decat in Romania, nu numai la CAS.
La TVA, de exemplu, Bulgaria colecteaza mai mult decat Romania ca procent in PIB desi cota lor de TVA este 20% si a noastra este 24%. In al doilea rand, in Romania suntem intr un cerc vicios in care colectarea fiind foarte scazuta, mentinem ratele de impozitare foarte inalte (in special la CAS si TVA) sau chiar introducem taxe noi.
In plus, starea financiara foarte dificila a sistemelor de asigurari sociale din Romania generata, in primul rand, de dezechilibrul fizic beneficiari/contributori, dar si de lipsa de determinare in combaterea muncii la negru si de mentinerea in Legislatie a unor diferente foarte mari de tratament fiscal intre veniturile din salarii si alte forme de venit (PFA, drepturi de autor, profesii libere, etc), ne mentine in acest cerc vicios.
Ministerul Finantelor Publice elimina, comaseaza si reduce 92 de taxe, se poate vorbi de relaxare sau simplificare fiscala?
Dat fiind impactul financiar foarte mic al acestora asupra veniturilor bugetare, cred ca putem spune mai degraba ca este vorba de o simplificare/reducere a birocratiei in plata taxelor si impozitelor.
Cred ca masura este binevenita, in conditiile in care acele taxe nu faceau decat sa "hartuiasca" contribuabilul si nu aveau nici o logica economica, in conditiile in care pentru multe dintre ele probabil ca veniturile incasate nu acopereau nici macar costurile de administrare.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest