La sfârșitul anului trecut, majoritatea actorilor din piața valutară internațională erau convinși că cele două bănci centrale majore ale lumii, Federal Reserve și Banca Centrală Europeană, urmau să intre într-o perioadă prelungită de divergență a politicilor lor monetare. Asta mai ales după ce Fed a sugerat în mai multe rânduri că urma să opereze nu mai puțin de 4 majorări de dobândă în 2016, ceea ce contrasta flagrant cu strategia de relaxare a BCE.
Însă într-un interval de timp relativ scurt, piața și-a reevaluat integral poziția, după ce Fed a adoptat o atitudine mult mai prudentă față de majorările de dobândă decât semnalizase anterior. Investitorii au abandonat ideea aprecierii permanente a dolarului, ceea ce a redus volumele tranzacționate, volatilitatea și apetitul pentru risc.
"Oamenii sunt acum mai puțin convinși de perspectiva unei divergențe puternice de politică monetară între Fed și BCE și asta duce la îngustarea marjelor dintre bid și ask pe piață. Incertitudinea se transmite în piață prin reducerea tranzacționării", spune Adrian Boehler, copreședinte al diviziei globale valutare a BNP Paribas, citat de euromoney.com.
În plus, au avut loc și schimbări structurale în piață, care au lungit perioadele cu volatilitate scăzută, care alternează cu intervale mult mai scurte de volatilitate mare. "Trecerea de la tranzacționarea directă de către traderi la cea operată electronic, inclusiv de către computere programate pe bază de algoritmi, înseamnă că lichiditatea este amplă atunci când cotațiile sunt stabile, însă atunci când are loc o reașezare a prețurilor, lichiditatea dispare dintr-o dată", explică Chris Murphy, copreședinte al departamentului de trading valutar al UBS.
Mai mult, participarea la piața valutară ca atare a devenit tot mai scumpă, arată Russell La Scala de la Deutsche Bank. "Asta din cauza costurilor de creditare, separării diferitelor procese, costurilor legale și de reglementare și necesității de a investi în tehnologii noi", spune el. În consecință, dealerii se așteaptă ca datele care vor fi publicate anul acesta de către Banca Reglementelor Internaționale să arate o scădere cu aproape un sfert a volumelor de tranzacționare pe piața valutară comparativ cu 2013.
Dealerii bancari controlează încă cea mai mare parte a pieței, fiind responsabili de 48% din volumele de tranzacționare, potrivit unui raport recent al Greenwich Associates. Însă sondajul efectuat de firmă în rândul a 1.600 de investitori globali a arătat că procentul de tranzacții executate prin furnizori de lichiditate nebancari a crescut la 20% din volume, de la 16% anul trecut.
Analiștii sunt din ce în ce mai convinși că tradingul valutar va deveni, în timp, mai degrabă o știință decât o artă. "O parte dintre vechile joburi din cadrul activității de tranzacționare pot fi automatizate și vor putea fi performate mai eficient de către roboți algoritmici. Companiile care vor fi capabile să se reinventeze și să evolueze în această direcție au un viitor fantastic în față", conchide Mark Webster, șef al tradingului valutar la Standard Chartered.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest