Din ianuarie până de curând, zlotul polonez s-a aflat într-un proces de depreciere continuă față de moneda unică europeană și de francul elvețian, întrerupt de momente de volatilitate intensă. Asta pentru că, la începutul acestui an, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a prezentat un proiect de act normativ destinat să îi ajute pe cei care au credite ipotecare în franci, urmând ca băncile să suporte costurile convertirii creditelor în zloţi.
Administraţia prezidenţială nu a estimat și care vor fi costurile acestui plan. Creditele ipotecare în franci elveţieni reprezintă 14% din totalul creditelor din sectorul bancar şi sunt echivalente cu 8% din PIB-ul Poloniei. Recent, Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar de la Varșovia a evaluat costurile pentru bănci ale conversiei, spunând că ar putea ajunge la de 4 ori profitul cumulat pe 2015 al sistemului bancar polonez.
Miercuri, zlotul a cunoscut o apreciere puternică față de euro, urcând la maximul ultimelor 3 săptămâni. Motivul a fost acela că autoritățile poloneze au venit cu o versiune modificată a legii privind conversia în monedă poloneză a creditelor acordate în franci elveţieni, temperând astfel din îngrijorările investitorilor și piețelor financiare. Prima variantă a actului normativ a fost caracterizată ca reprezentând "răul în stare pură" de către șeful băncii centrale de la Varșovia, care a avertizat că aceasta ar putea să aducă prejudicii substanțiale economiei.
Varianta amendată a proiectului de lege de conversie a creditelor în CHF prevede că, pentru conversia în monedă națională, polonezii vor avea la dispoziție 4 niveluri potențiale de curs franc elvețian-zlot, considerate a fi "corecte". În prima variantă, băncilor li s-ar fi impus conversia creditelor la cursul de la data acordării acestora, substanțial mai mic față de cel din prezent, fapt care ar fi adâncit masiv pierderile sistemului bancar.
De asemenea, debitorii cei mai loviți de aprecierea francului față de zlot, care întâmpină cele mai mari dificultăți în a-și achita ratele lunare, vor putea să își dea în plată la bănci imobilele achiziționate pe bază de ipoteci.
Legea prevede că debitorii vor avea la dispoziție un an pentru a decide care este cel mai avantajos mod de a-și restructura creditele în franci elvețieni. În plus, băncile vor putea să-și amortizeze costurile generate de conversia acestor credite pe o perioadă de 30 de ani, pentru temperarea șocului și pentru a nu se pune în pericol stabilitatea sistemului financiar al țării. De asemenea, băncile vor avea posibilitatea de a-și înființa vehicule investiționale speciale, prin intermediul cărora să-și scoată din bilanțuri creditele care vor fi supuse conversiei.
Printre cele mai importante elemente ale noii variante a legii de conversie este acela că, potrivit autorităților poloneze, costurile nu vor fi suportate nici de către bugetul de stat și nici de către banca centrală. Într-un prim draft al legii, se punea problema ca banca centrală să emită zloți noi în vederea facilitării conversiei creditelor în CHF, ceea ce ar fi pus o presiune imensă de depreciere pe moneda națională poloneză.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest