Bloomberg readuce în discuţie Brexitul cu ajutorul lui Bilal Hafeez de la Nomura. Dar vom încerca să eliminăm, pe cât posibil, “nuanţele” comentatorului agenţiei de ştiri şi să ne concentrăm pe spusele analistului.
La prima vedere, s-ar putea crede că Brexitului reprezintă un eveniment fără precedent, însă Hafeez merge până la 1534, în vremea domniei lui Henric al VIII-lea, a cărui schismă față de Roma reprezintă un "precedent" când englezii și-au declarat oficial independența față de Europa continentală. Atunci ruptura regelui din dinastia Tudor de Biserica Catolică a fost prilejuită de refuzul Papei de a-i acorda un divorț.
Cuvintele lui Henric, „ne-am gândit că clericii din regatul nostru ne-au fost supuşi doar nouă, dar acum am înțeles bine că sunt supușii noștri doar pe jumătate; și abia dacă ne sunt supuși; căci toți prelații la hirotonire fac un jurământ Papei, taman pe dos celui făcut nouă”, își pot găsi corespondentul în acuzele aduse împărțirii suveranității între Londra și Bruxelles - unul dintre motivele care au contribuit la succesul referendumului de la începutul verii.
De asemenea, obiecțiile regelui Henric la taxele percepute de Roma își găsesc ecoul în plângerile taberei Brexit față de contribuțiile Marii Britanii la bugetul Uniunii Europene.
Cert este însă, aşa cum se vede de pe grafic, că Brexitul medieval nu a fost în măsură să afectele economia regatului insular, după cum datele economice din iunie încoace, nu indică vreun dezastru după decizia ruperii de Bruxelles.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest