Am văzut în articolele anterioare despre tipurile de fonduri mutuale existente pe piață că cele mai multe dintre acestea sunt dedicate uneia anumite nișe de instrumente financiare. Avem, astfel, fonduri monetare, concentrate pe titluri de stat și depozite bancare, fonduri de obligațiuni, fonduri de acțiuni și așa mai departe.
Fiecare dintre acestea se adresează cu precădere unor anumite tipuri de preferințe și temperamente ale investitorilor, în funcție de toleranța la risc și de orizontul investițional de timp al fiecăruia.
Piețele, însă, sunt în continuă mișcare și schimbare și, mai ales în perioade de incertitudine accentuată, cum este cea pe care o traversăm în acest moment, dau dovadă de un grad înalt de volatilitate. În astfel de momente, cele mai importante atuuri sunt flexibilitatea și adaptabilitatea. Avem nevoie de modalități de investire care să facă față schimbărilor rapide și imprevizibile din piețe. Care să ne permită să reducem rapid expunerea pe anumite clase de active și să o majorăm pe altele.
Există o categorie de fonduri care dau dovadă de o astfel de flexibilitate, după cum aflăm și din ghidul și programul de educație financiară "România investește" lansat recent de Erste Asset Management. Acestea sunt așa-numitele fonduri mutuale "cu randament absolut". Prin ce se diferențiază ele de altele?
Dacă la celelalte fonduri de investiții, alegerea unor anumite instrumente financiare se face în funcție de procente stabilite în prospectul fondului de investiții, procente care nu pot fi modificate, fondurile cu randament absolut au o politică de investiții mult mai elastică. De exemplu, investițiile în acțiuni se pot face între 0% şi 100%, în funcție de cum evoluează piețele financiare. Dacă piețele de acțiuni au o evoluție nefavorabilă, investiția în titluri de companii listate la bursă poate fi redusă la minimum.
Cele mai vizionate
Ultimele
-
"Da’ dobanda, cat e dobanda? Dincolo era mai ieftin!"
(Stiri) 9 Oct 2014 -
Americanii rezolvă, europenii caută vinovați de serviciu
(Analize) 18 May 2016 -
Antipesedismul de paradă a creat falşi politicieni de dreapta
(Opinii) 19 Dec 2016 -
Banca centrală trebuie să prevină riscul european al dării în plată, cu ajutorul instanţelor internaţionale
(Opinii) 2 May 2016 -
Ce reprezinta si cum se calculeaza PIB-ul?
(Stiri) 6 Sep 2014
Leave your comments
Login to post a comment
Post comment as a guest